Тиха миграција Срба, пошаст за коју смо сви подједнако криви

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн
Тихи и готово свакодневни одласци младих у потрагу за бољим и безбедним животом, већим и квалитетнијим могућностима за образовање, запослење и напредовање у каријери, како са територије општине Грачаница, тако и са читавог простора Косова и Метохије, у ужу Србију, али и земље региона, разлог је истраживања које је урадила Мрежа за грађански активизам (МГА).

Резултати истраживања, које је за циљну групу имало средњошколце завршних разреда, али и студенте Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, показали су поражавајуће резултате. Наиме, највећи број младих из општине Грачаница, по завшетку средњих, високих и виших школа, жели да оде са Косова и Метохије, углавном у централну Србију или у иностранство.

Мрежа за грађански активизам је представила истраживање и уједно организовала трибину „Тиха миграција Срба“. У панелу су учествовали државни секретар Министарства привреде у Влади Србије, Бранимир Стојановић, заменик председника општине Грачаница, Саша Данић и председник Скупштине општине Грачаница и директор ОШ „Миладин Митић“ из Лапљег Села, Љубиша Караџић.

Тодоровић: Како се ситуација на терену заоштрава, тако су и млади све чвршћи у одлуци да желе да оду

Нагласивши да је тиха миграција Срба очигледан проблем, о коме и јавност и медији ћуте, директор МАГ-а, Иван Тодоровић је рекао да је било крајње време да се о овом проблему отворено продискутује.

Тодоровић је подсетио на нека ранија истраживања Агенције „Галуп“ која су се односила на просторе бивших југословенских република које имају идентичан проблем са „одливом младих мозгова“.

 Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


„Када је у питању одлив мозгова у иностранство, Косово има индекс од 42%, БиХ 32% док су резултати у вези са ужом Србијом застрашујући, јер готово половина младе популације, чак 46%, жели да оде из земље“, рекао је Иван Тодоровић.

Нагласивши да је за истаживање кориштена квалитативна методологија и да су циљна група били ученици завршних разреда средњих школа и студенти Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Миторвици, Тодоровић је рекао да су крајњи резултати поражавајући.

„Поражавајућа је чињеница да студенти који студирају у Косовској Митровици не планирају да наставе свој живот овде, док средњошколци по завршетку школе желе да упишу факултете што даље од Косова“, наласио је Тодоровић.

Као главне разлоге оваквих одлука, млади су навели непостојање безбедности, немогућност запослења и напредовања у каријери.

„Како се ситуација на терену заоштарава, тако су и млади све чвршћи у одлуци да желе да оду одавде. Чак половина испитаника је рекла да не жели да се врати по завршетку школе, шта год да се овде деси“, рекао је директор Мреже за грађански активизам, Иван Тодоровић.

Упоређујући стање код нас са миграционим токовима у региону, МГА је на крају дао и препоруке локалним властима, у циљу решавања проблема тихих миграција.

Препоручује се да општина Грачаница, али и све друге локалне самоуправе са српском већином, створе боље економске услове за покретање малих бизниса путем субвенционисања младих, покретање јавног превоза на територији општине, обезбеђивање стипендија за студенате уз гаранције запошљавања после студија, развијање позитивног окружења за привлачење инвеститора, уздржавање политичких структура од изјава које уносе панику међу становништво, као и да локални представници буду више у контакту са људима како би смирили напетост и тезније. Једна од препорука је и већа транспарентност у раду локалне самоуправе.

Стојановић: За садашње стање сви сносимо део одговорности

Државни секретар у Министарству привреде Републике Србије, Бранимир Стојановић је нагласио да постоји историјски контекст који обајшњава миграцију Срба са ових простора само у једном правцу.

„Створена је култура притиска Албанца према Србима за исељавање са ових простора. Амплитуда и интензитет се временом мењао, али никада није слабио“, нагласио је Стојановић и запитао:

„Како ће људи да буду безбедни, када они који су у извршној власти то нису!“, алудирајући на хапшење Марка Ђурића и пребијање представника Срба у Митровици у марту ове године.

Стојановић је навео да постоји значајан број фактора на које Срби не могу да утичу, „а то је однос албанске политичке елите и међународне заједнице према нама“.

„Све наше теме, од запошљавања, личне и имовинске безбедности, остале су нерешене, јер за њих није било воље код Албанаца и ми за њихово решавање нећемо наћи разумевања међу Албанцима“, устврдио је државни секретар у Министарству привреде Србије, Бранимир Стојановић.

Он је подсетио и да Срба, упркос уставној и законској обавези, у косовским институцијама има на нивоу статистичке грешке, те да Албанци тиме неће да се баве и да су се напори српских представника у косовским институција, углавном завшравали неуспехом.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Стојановић је нагласио да за садашње стање сви сносимо одређени део одговорности, те да он бежи ни од своје одговорности. Истакао је да институције у Приштину имају све инстурменте власти и зато је њихова одговорност највећа, али и подвукао, да овом тренутку не можемо радити на брзим решењима.

„Инвестиција нема тамо где није безбедно јер новац бежи од несигурности и то је главни разлог што нисмо могли да направимо неку озбиљнију причу да неко инвестира нешто у нашу средину. Капитал бежи од несигурности“, рекао је Стојановић.

Он је истакао да одговоре морамо тражити на двема странама:

„Прво, да пробамо да створимо политичку стабилност и зато инсистирамо на дијалогу, без обзира што се Приштина труди да га нема. Политичка стабилност је основи услов за инвестирање. Друго, одређени прерађивачки погони морају да дођу у наше средине, а са њима и посао за младе“, закључио је на крају Стојановић.

Данић: Тиха миграција неше болно питање

Заменик председника Општине Грачаница, Саша Данић је подсетио на све што су локални представници до сада урадили на побољшању живота грађана у нашој оштини, стављајући акценат на изграђене куће и станове, збрињавање социјално угрожених породица и изгадњу кућа или донирање грађевинског материјала за њих. Међутим, како је нагласио, приоритет у решавању овог проблема треба да буде привлачење инвеститора и стварање климе за запошљавање младих.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


„Главни наш циљ, од тренутка када смо преузели да водимо ову општину, јесте опстанак и останак становништва на овој територији. Све препоруке које сте навели у истраживању су и наше препоруке и схватамо их као обавезу и радимо на реализацији истих“, нагласио је Данић.

Он је признао да општинске власти нису у могућности да саме зауставе миграцију младих и да решавање овог проблема захтева ангажовање свих.

„Тиха миграција није страна ни најсавременијим друштвима, али овде је то болно питање, јер нас је сваким даном све мање и зато јер живимо где живимо и зато морамо заједнички да га решавамо“, рекао је заменик председника општине Грачаница, Саша Данић.

Директор ОШ „Миладин Митић“ из Лапљег Села и председник Скупштине Општине Грачаница Љубиша Караџић, коментаришући истраживање МГА-а, рекао је да се у већим српским срединама, попут Грачанице и Лапљег Села не осећа тиха миграција, јер се број ђака повећава, досељавањем породица из рубних средина општине. Међутим, како је нагласио, број уписаних ђака у школама у Преоцу или у Чаглавици је из године у годину све мањи.

М. Трајковић: Јединство Срба неопходно

Представник СНФ-а, Момчило Трајковић је на крају дебате апеловао на јединство свих српских политичких фактора и присутне упознао са деловима разговора које је делегација Срба са Косова и Метохије, у којој је и сам био, имала са председником Србије, Александром Вучићем.

Трајковић је рекао да га је председник Вучић подржао у ставу да се свакој српској породици на Косову и Метохији плаћа косовски додатак јер, како је рекао, „они су то својим животом и чувањем територије и државности Србије на овим просторима, и заслужили.

Иван Миљковић