Позиција и опозиција не одустају од различитог приступа дијалогу

Председник косовског парламента Кадри Весељи, позвао је данас представнике владајуће коалиције, председника и премијера Косова и представнике опозиционих партија, Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, како би разговарали о Нацрту свеобухватног споразума са Србијом. Представници опозиције, који су одбили позив Весељија с друге стране, поднели су захтев за одржавање ванредне седнице скупштине, како би водили дебату о процесу дијалога.

Након сусрета који је сазвао Весељи, члан владиног тима за дијалог са Србијом, лидер Социјалдемократске партије Косова Шпенд Ахмети, изјавио је да ће делегација 8. јануара отпутовати у Брисел и истакао да на данашњем састанку није постигнута пуна сагласност, коментаришући да се тако нешто и није очекивало у првом сусрету.

На питање новинара да ли ће у дијалогу са Србијом пристати на разговоре о територији Косова, Ахмети је истакао да државна делегација има Резолуцију којом се одређује њен мандат и да постоји Устав Косова.

“Уколико говоримо о разним идејама размене и таквим стварима, ми имамо Устав као путоказ. Делегација нема мандат ни да промени Устав, нити да ради такве ствари. Све ћемо ово усагласити, кажем још једном – пуна транспарентност према свим ставовима и захтевима који нам дођу, али је наш мандат јасан”, изјавио је Ахмети.

Председник Косова Хашим Тачи је новинарима изјавио да само уједињени и координирани могу да постигну успех и да је након писма Доналда Трампа око дијалога са Србијом, све другачије.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

“Европска Унија (ЕУ) и регион су другачији након писма Доналда Трампа који је затражио да преузмемо одговорност за дијалог. Где је Америка, ту је и одлука о дијалогу. Наставићемо да будемо фокусирани на наше циљеве. Преговарачка екипа ће урадити свој посао, ја као председник нудим помоћ. Свака идеја и сугестија је добродошла, како би дијалог био комплетан. Свет не чека нас и ми нећемо разочарати”, изјавио је Тачи.

Председник парламента Кадри Весељи је изјавио и да ће се сутра владин преговарачки тим састати са амбасадорима земаља КВИНТЕ и представницом Канцеларије ЕУ на Косову.

“То је процес слободе и суверенитета, процес територија наше независне државе, процес признања од Србије и обезбеђивање наше столице у Организацији уједињених нација (ОУН),” изјавио је Весељи.

С друге стране, председништво скупштине је заказало за данас ванредну седницу скупштине Косова, на захтев посланика две највеће опозиционе партије. Међутим, ова седница није одржана јер се у скупштинској сали нису појавили посланици владајуће коалиције, нити председавајући скупштине. Након сат и по времена, шефови посланичких група Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, Авдулах Хоти и Глаук Коњуфца новинарима су изјавили да се ради о неодговорном понашању посланика владајуће коалиције.

“Оцењујемо да је велика неодговорност начин на који се управља скупштином Косова, не омогућавајући да се нормалним поцедурама одвија рад скупштине и промовише демократија и мишљење посланика”, изјавио је Хоти.

Глаук Коњуфца је сигуран да су посланицима владајуће коалиције, њихови шефови наредили да не присуствују скупштинској седници на којој је требало да се разговара о процесу дијалога са Србијом.

“Овај споразум садржи бројне дефекте, почев од процедуралних до садржајних дефеката. Били смо веома заинтересовани да пред премијером отворимо ове теме, али већина примењује стратегију бојкота. Ово је противречно, имајући у виду њихов став да су за јачање улоге скупштине у дијалогу”, изјавио је Коњуфца.

Опозиција одбија да буде део дијалога са Србијом, инсистирајући на одржавању превремених избора.

Јуче је лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа позвао на јединство, истичући да “крило рата и мира” треба да буду заједно у дијалогу са Србијом.

“У овој је ситуацији мало важно ко је позиција, колико је важно да без позиције и без праве опозиције нема решавања питања од државног и националног интереса. У овим процесима не може нико да буде заобиђен, јер нема партије или човека који не воли Косово и државу Косово, али свако га воли на свој начин,” написао је свом Фацебоок профилу Иса Мустафа.

Део косовских медија је ову поруку Мустафе протумачио као промену става у односу на активно учешће у дијалогу са Србијом, међутим, он је појаснио став ДСК у наредној поруци путем ове друштвене мреже, истићући да се неће придруживати преговарачком тиму и да ће “интересе Косова бранити као опозиција и партија која представља посебно историјско наслеђе”.

Уместо да се данас у Скупштини Косова води дебата о Нацрту свеобухватног споразума са Србијом, на захтев косовске опозиције, посланицима се обратио председник Косова Хашим Тачи. Он је у свом говору, поред осталог, поменуо све своје активности ван земље и сусрете са разним иностраним делегацијама на Косову током ове године. Његово обраћање бојкотовали су посланици опозиције.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве