Тaчи: Споразум Косова и Србије по усвајању Преспанског споразума

Председник Косова Хашим Тачи тврди да ће споразум о нормализацији односа Београда и Приштине доћи након усвајања Преспанског споразума. Преспански споразум су овог лета потписали Атина и Скопље о новом имену Македоније. Тачии је рекао да Србија нема право да кочи тај процес.

Како преноси Газета експрес, Тачи је рекао да је тим Приштине за дијалог са Београдом легитиман, јер је изгласан у Скупштини Косова. Наводи се да Тачи тврди да је воља међународне заједнице постизање финалног споразума Београда и Приштине, те да у томе, како каже, не би требало да буде потешкоћа. „Не би требало да буде потешкоћа у постизању споразума уз посредовање ЕУ и САД.

Ни Србија нема право да кочи процес дијалога о нормализацији односа. Процес дијалога ће почети и морамо имати врло динамичан ангажман који захтева доношење одлука“, рекао је Тачи за Клан Косова. Тачи, који се јуче састао са тимом Приштине за дијалог каже да је било различитих идеја о начину њиховог рада.

Политичким странкама је поручио да не треба да се фокусирају на, како је рекао, техничка питања, већ на стратешке циљеве Приштине. Он је рекао и да ће пуно воде протећи ријекама док не дође до смиривања односа између Београда и Приштине, али је додао да је стратешки циљ Приштине чланство у НАТО и ЕУ.

„То је већинска воља грађана Косова и не бисмо смели пропустити ову прилику“, закључио Тачи. Истовремено, Зери пише да се очекује да ће дијалог Београда и Приштине бити интензивнији почетком наредне године. Очекује се, пише лист, и да се у последњу фазу дијалога укључе и неке моћне државе света, попут САД и Русије.

Уз подсећање да је прошло готово два месеца од посљедњег сусрета двојице, како се наводи, главних преговарача Београда и Приштине, истиче се да је преговарачки тим Приштине за дијалог спреман, те да га чине лидери странака владајуће коалиције, опозиционог СДП и цивилног друштва.

Београд, међутим, додаје се, и даље инсистира на томе да наставка дијалога неће бити све док не буду укинуте стопостотно увећане таксе на српске производе. Позивајући се на изворе блиске овом процесу, Зери пише да ће већ наредне седмице односно први дани нове године бити у знаку изразитог интензивирања преговарачког процеса. Лист подсећа да је Фатмир Лимај, један од двојице координатора у тиму Косова за дијалог јуче најавио да ће се почетком јануара састати са европским званичницима како би их обавјестили о својим плановима.

(агенције)