Umesto rasprave o dijalogu, godišnji izveštaj Hašima Tačija

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети


U isto vreme kada je danas, na zahtev opozicije, bila zakazana vanredna sednica Skupštine Kosova, na kojoj je trebalo raspravljati o “Sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije”,

U isto vreme kada je danas, na zahtev opozicije, bila zakazana vanredna sednica Skupštine Kosova, na kojoj je trebalo raspravljati o “Sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije”, održan je sastanak Kadrija Veseljija sa novim prištinskim timom za dijalog sa Beogradom. Sastanku su prisustvovali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Sednica Skupštine je održana nešto kasnije, ali je na dnevnom redu nenajavljeno bilo podnošenje godišnjeg izveštaja kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Blizu smo konačnog dogovora sa Srbijom i potreban nam je politički konsenzus svih političkih činilaca, siže je današnjeg sastanka koji je odžao Kadri Veselji sa novoizabranim pregovaračkim timom Prištine za dijalog sa Srbijom. Veselji je pozvao i predstavnike opozicije da se pridruže pregovaračkom timu i tako, kako je rekao, spreče Aleksandra Vučića da vodi i dobije proces pregovora.

“Ceo proces dijaloga sa Srbijom mora da bude transparentan i zbog toga smo formirali tim. Kosovo ima ljude koji preuzimaju vodeću ulogu u donošenju odluka, pa tako i u procesu dijaloga sa Srbijom. Cilj našeg ulaska u dijalog je jasan, a to je da porazimo Srbiju i da zauzmemo mesto u Ujedinjenim nacijama”, rekao je Veselji.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, za koje su predviđena mesta u pregovaračkom timu, dok Srpska lista nije ni pozvana. Kosovski predsednik Hašim Tači smatra da je potrebna koordinacija svih političkih činilaca, kako bi se dijalog sa Srbijom priveo kraju.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Hašim Tači

“Izuzetno cenim ovu inicijativu koja će služiti boljoj koordinaciji u dijalogu. Naš cilj je da Srbija prizna nezavisnost Kosova i stolica u Ujedinjenim nacijama. Pozivam sve političke faktore na Kosovu da se ujedine i preuzmu deo odgovornosti”, istakao je Tači.

Dok se dve najveće opozicione stranke Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova protive i Nacrtu zakona o dijalogu i novom pregovaračkom timu, ističući da je jedina pregovaračka platforma Ustav Kosova i pozivajući na nove parlamentarne izbore, šef Socijaldemokratske partije, otcepljene upravo od Samoopredeljenja, Špend Ahmeti, najavljuje posetu Briselu već za 8. januar. Ahmeti će zajedno sa Fatmirom Ljimajem, koji danas nije prisustvovao sastanku, predvoditi kosovski pregovarački tim u dijalogu sa Srbijom.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Špend Ahmeti

„Izabrana državna delegacija za pregovore ima Rezoluciju kojom se definiše njen mandat. Takođe, mi imamo Ustav protiv koga ne možemo i ne smemo da radimo. Ako govorimo o teritorijalnim razmenama, onda imamo Ustav i tamo sve jasno piše”, kazao je Špend Ahmeti.

Posle sastanka, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, kratko je novinarima izjavio da podržava pregovarački tim, ali da razmena teritorija ne dolazi u obzir. Nešto kasnije, održana je i sednica Skupštine Kosova, na kojoj se, kako je ranije najavljeno, nije raspravljalo o Zakonu o dijalogu sa Srbijom. Dnevni red je promenjen i pred poslanicima pozicije, kosovski predsednik Hašim Tači, podneo je godišnji izveštaj o radu predsednika. U sali su bili samo poslanici pozicije.

Anđelka Ćup