Земље Квинте охрабрују наставак дијалога у Бриселу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Улице Приштине окићене заставама земаља Квинте

Председник косовског парламента Кадри Весељи, сазвао је и данас састанак преговарачког тима за дијалог са Србијом, председника и премијера, представнике опозиционих партија, амбасадоре земаља КВИНТ-а и представницу Канцеларије ЕУ на Косову.

Међутим, ни овога пута се позиву Весељија нису одазвали представници две највеће опозиционе партије у косовском парламенту, Демократског савеза Косова (ДСК) и Покрета Самоопредељење.

Весељи је на овом састанку информисао међународне партнере да је постигнуто јединство за процес коначног дијалога са Србијом и да очекује и њихову безрезервну подршку, као и у свим процесима кроз које је прошло Косово. У овом је контексту истакао да ће заједно са међународним партнерима Косово тријумфовати, обезбеђујући признање независности од Србије, столицу у ОУН и убрзати интеграције у ЕУ.

“Косово је до сада, од времена рата, заједно путовало са својим западним савезницима кроз сваки важан процес. Прошлост нам говори да је ово заједничко путовање и јединство политичког спектра по великим питањима, резултирало увек победом за Косово. Зато, ја данас имам само једну јасну поруку, ми смо спремни и заједно смо”, изјавио је на отварању овог састанка Весељи.

У обраћању новинарима, један од председавајућих преговарачког тима за дијалог са Србијом и заменик премијера Фатмир Љимај је изјавио да је информисао амбасадоре земаља КВИНТА-е и представника ЕУ на Косову да се чине последње активности за прикупљање свих материјала везаних за теме са којима се до сада разговарало са Србијом и да су добили обећање председника Косова да ће им сав материјал који поседује предати.

“Амбасадори су изразили пуну подршку. Охрабрили су нас да наставимо са нашим настојањима. Они су подржали наше идеје и наша ангажовања и изразили спремност да помогну Косову у постизању обавезујућег споразума са Србијом”, изјавио је Љимај.

С друге стране, иако је јуче на захтев опозиције заказана ванредна седница скупштине, она није одржана, јер се у скуштинској сали нису појавили ни председавајући скупштине, нити посланици владајуће коалиције. На овој седници је планирано да се расправља о Нацрту документа за свеобухватни коначни споразум са Србијом, који је претходно усвојила Влада Косова. Зато је, потпуно непланирано, заказана седница на којој је председник Косова Хашим Тачи поднео годишњи извештај својих активности. Његов говор бојкотовали су посланици опозиције, а у скупштинској сали се није појавио ни добар део посланика партија на власти.

Две највеће опозиционе партије бојкотују сваки позив за укључивање у дијалог са Србијом, тражећи одржавање ванредних избора, поред осталог и са образложењем да се не поштује уставни ред, по којем ингеренције за преговоре са Србијом има Влада, а не председник Косова или што основани преговарачки тим са политичким представницима, чије партије не подржава ни два одсто грађана Косова и који су посланичке мандате добили као представници других партија.

Представници косовских институција међутим, сматрају да би било корисно и веома битно да се у процес дијалога са Србијом, укључе и Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење.

Заменик премијера Енвер Хоџај је изнео став да би ове две партије требало да следе пример Социјалдемократске партије Косова Шпенда Ахметија.

“Ми их позивамо да буду део овога, пошто бисмо били потпунији. Можда ће се они придружити у будућности, али на њима је да се изјасне. Начин на који се понашала Социјалдемократска партија Косова је пример, а тако треба да се понаша и Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење. Они који желе да оформе садашњост и будућност, треба да буду за столом”, изјавио је Хоџај.

Он је такође истакао да ће преговарачка екипа, за коју је гласала Скупштина Косова, са Србијом разговарати од 10 до 15 тема.

“Није важно како седимо за столом, него шта ћемо извући са њега. Време је историјско, а печат је дало и писмо председника Трампа”, изјавио је Хоџај.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је у интервјуу београдском “Недељнику” изјавио да ће се Србија у наредној години интензивно бавити питањем Косова у “вероватно другачијем формату него до сада”, али и да нико не може да тврди да ће се питање Косова решити следеће године. Он је изнео и став да би поред Сједињених Америчких Држава (САД), било добро да се у процес дијалога укључе и Русија и Кина, јер би то обезбедило дугорочни међународни легитимитет за све што буде договорено. Дачић је такође истакао да идеја о разграничењу Срба и Албанаца јесте једина на столу, али да она мора да буде праћена низом других договора.

Како је то и данас потврђено, 8. јануара ће на позив Високе представнице ЕУ и посреднице у косовско-српском дијалогу Федерике Могерини, у Брисел отпутовати преговарачки тим Косова. У овом тиму неће бити и представници две највеће опозиционе партије.

Шефови посланичких клубова Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, Гљаук Коњуфца и Авдулах Хоти, пре недељу дана су послали писмо Федерики Могерини и Комесару ЕУ за добросуседсво и проширење Јоханесу Хану, у којем кажу да треба да имају у виду да ове две партије, које представљају половину гласачког тела које је изашло на последње парламентране изборе, нису гласале за именовање преговарачког тима Косова.

“С тога, не постоји ‘широка подршка’ за тим који помињете у писму. Ми имамо обавезу према грађанима Републике Косово, као и према нашим међународним партнерима, да скренемо пажњу на ову реалност”, наводи се поред осталог у овом писму.

Претходно је писмо послала Федерика Могерини у којем је јасно дала до знања да је изабрани тим за дијалог са Србијом позитивна вест, али да се неће мењати досадашњи формат представљања у овом дијалогу, односно да ће се дијалог водити на председничком нивоу.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је више пута изјавио да се његова партија неће укључити у владин преговарачки тим са Србијом и да ће “своју подршку” давати као опозиција у скупштини.

Косовски аналитичари подсећају да сваки међународни споразум, према косовским законима и Уставу, може да се ратификују само са 2/3 гласова посланика скупштине.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве