Од Косова се очекују “храбри кораци” за наставак дијалога

Председник косовског парламента Кадри Весељи и јуче је изјавио да је циљ коначног свеобухватног споразума у бриселском дијалогу, признање независности Косова од стране Србије.

“Имамо добар почетак, усвојили смо Резолуцију и имамо државну делегацију за дијалог са Србијом. Једном речју, спречили смо агресију Србије да се представља модерираном. Косово је спремно да преузме своје одговорности у дијалогу” изјавио је Весељи порталу “Телеграф”.

Весељи је упутио и низ критика на рачун две највеће опозиционе партије, Демократског савеза Косова (ДСК) и Покрета Самоопредељење, које одбијају да се директно укључе у владин преговарачки тим.

“Жалосно је понашање опозиције. Говорим о ДСК и Покрету Самоопредељење, и несхватљивом инату и пркосу. Како мислете да се Косово креће са блокирајућим менталитетом, са менталитетом ината, плашљивца са кукавичким менталитетом? Ово понашање је неодговорно, нема право ни позиција ни опозиција да се позива на грађане и да блокира процесе”, изјавио је Весељи.

Весељи је такође изјавио да је одржан одличан састанак са амбасадорима земаља КВИНТ-а, који су  подржали поцес дијалога.

Дневни лист Коха диторе, међутим, позивајући се на своје изворе тврди да је на јучерашњем састанку са амбасадорима КВИНТ-а доминирало питање увођења такси од 100 одсто на увоз српске робе, односно да је главни захтев међународних дипломата био да се Косово и Србија договоре о “примирју” са циљем да се да прилика за постизање споразума у првој половини наредне године. Како преноси овај лист, од косовске стране су затражили да се суспендују таксе најкасније до априла месеца, а од Србије да се тражи да заустави кампању за повлачење признања Косова.

До сада овај захтев међународних дипломата није коментарисао ни један учесник састанка, а премијер Косова Рамуш Харадинај је до сада био веома јасан у намери да не повуче одлуку о увођењу такси на српску робу, док Србија не буде признала Косово.

У међувремену, у јавну дебату око одбијања две опозиционе партије да се укључе у владин тим за дијалог са Србијом и ставу председника Косова Хашима Тачија који не искључује “дефинисање граница” са Србијом, укључио се и председник Националног савета Социјалдемократске Иницијативе Јакуп Краснићи.

“Разумљива су нека реаговања и условљавања од највиших српских званичника, који наставак дијалога везују за таксе од 100 одсто, али како да разумемо представнике једне државотворне политичке партије (ДСК) и председника земље, који су на истој политичкој линији са Вучићем и Брнабићком? “, истиче поред осталог у саопштењу Краснићи.

На ове критике, реаговао је ДСК који сматра да је Јакуп Краснићи “изгубио пут” пошто је ова партија става да дијалог треба да се прекине због прљаве кампање Србије у односу на Косово, да дијалог треба да води Влада која је представљена заслуженом већином у скупштини Косова, а не мањинска Влада.

“Дакле , ДСК инсистира на легитимитету пре дијалога”, наводи се поред осталог у реаговању ове опозиционе партије, и додаје да је овај напад на ДСК без икакве основе, односно са намером да се прикрије “погрешна одлука” о учествовању Социјалдемократске Иницијативе у преговарачком тиму Косова за дијалог са Србијом.

“Што се председника Тачија тиче, он је био вишегодишњи председник гдин.Краснићија и гдин. Љимаја. И сада га прате у дијалогу. Не прати га ДСК, ни са таксама ни без такси”, наводи се у реаговању ДСК.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио да је државна делегација ангажована од почетка да дијалог са Србијом буде садржајан, транспарентан и у интересу свих грађана, и додао да је неопходно јединство политичког спектра у овом процесу.

“Косово има потребу за јединством и хармонизацијом ставова политичког спектра у земљи, са циљем постизања споразума који је у пуном складу са политичком вољом народа Косова, израженог 17. фебруара 2008. године у скупштини Републике Косово”, изјавио је Харадинај.

На конференцији за штампу, о преговарачком тиму говорио је и председник Косова Хашим Тачи, подсећајући да ће овај тим који предводе Фатмир Љимај из Социјалдемократске иницијативе и Шпенд Ахмети из Социјалдемократске партије Косова 8. јануара отпутовати у Брисел.

“Преговарачки тим се сложио са мојим предлогом у Бриселу, да 8. јануара буду у Бриселу, ја на скијању у Брезовоци”, изјавио је Тачи.

Иначе, београдски дневни лист Новости преноси да ће 17 јануара Београд посетити руски председник Владимир Путин и да ће једна од тема разговора са српским званичницима бити и дијалог између Србије и Косова и разматрање могућности изналажења компромисног решења.

Званични Београд иначе сматра да би се поред САД, на чему инсистира званична Приштина, у дијалог требале да се укључе и Русија и Кина, са образложењем да би за сваки евентуално постигнути споразум ове земље биле гарант његове имплементације.

А како преноси београдски дневни лист Данас, не искључује се да заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер (Маттењ Палмер) буде укључен у завршну фазу дијалога у Бриселу. Овај лист наводи да још увек нема званичног става која би то особа у ствари могла да буде, али се додаје да је Палмер најмање две деценије присутан на Западном Балкану и да довољно познаје околности и има  искуства.

За сада се не зна када би реално могао да буде настављен дијалог између Косова и Србије у Бриселу, нарочито што званични Београд поручује да се он може наставити када буде повучена одлука о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске робе. Остаје да се види да ли ће косовски преговарачки тим, који ће 8. јануара отпутовати у Брисел остати при ставу да таксе не треба уклањати или ће ипак повући ту одлуку и “одблокирати пут дијалогу”, како су то на јучерашњем састанку тражили амбасадори земаља КВИНТ-а.

Иначе, у чланку за новогодишњи број дневног листа Косова Сот, амерички амбасадор на Косову Филип Коснет је истакао да уколико се односи између Косова и Србије не поправе, да може бити још горе.

“Ни једна земља неће имати никакву корист од наставка опструкције и кашњења. Охрабрила ме је последња одлука челника Косова за стварање државне делегације како би обезбедили да преговарачки став Косова осликава широки консензус како да се иде напред и подстичем оне који се нису прикључили процесу да размотре своју одлуку”, написао је Коснет.

Коснет је поред осталог изнео наду да ће косовски челници и даље предузимати храбре кораке, као што је укидање таксе на робу из суседних земаља, како би се пружила могућност дијалогу.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај