Организација „28 јун“ допремила храну за вртиће и народне кухиње. Ускоро стиже и медицинска опрема.

Хуманитарна организација 28. јун успела је јуче, као прва хуманитарна организација из централне Србије, да заобиђе блокаде такозваних приштинских власти, те допреми храну до српског становништва у енклавама, јужно од Ибра.

Камион са храном, која је есенцијално нужна у овим тренуцима, послат је од огранка „28.Јуна“ у Црној Гори, саопштено је из ове хуманитарне организације.

Храна је јуче стигла на Космет, где је преузета од стране локалних волонтера „28.Јуна“ који су однах почели са њеном даљом дистрибуцијом.

Волонтери „28. јуна“ су допремили храну за кухињу вртића „Ђурђевак“ у Грачаници

Скоро 20 палета брашна, уља и конзервиране хране подељено је српским народним кухињама и кухињи вртића.

Пројекат је успешно реализован уз помоћ добротворног фонда Човекољубље, митрополије Црногорско-приморске и свакако неће бити једини.

„Наставићемо да користимо консултативни статус при Уједињеним Нацијама, како бисмо извршили додатне притиске на такозване власти у Приштини“, нагласили су из ове хуманитарне организације из дијаспоре.

Стиже и пошиљка помоћи у медицинској опреми и материјалу

Из Међународне хуманитарне организације „28. јун“ саопштавају да је други контејнер, дугачак 12 метара, а тежак 8 тона, напуњен медицинском опремом и санитетским материјалом у вредности од 700.000 долара.

Контејнер је послат из Лоуисвила, а његов се долазак очекује у данима који следе. Испорука Божићних поклона од стране тима „28. јуна“ из Швајцарске, Немачке и Аустрије, отпочела је након приспећа њихове изузетно значајне донације.

Хуманитарна организација процењује да ће за време празника успети да достави Српском становништву помоћ у вредности од  једног милиона долара.

Што се тиче лобирања за српске интересе пред међународним институцијама, чланови „28. јуна“ одржали су чак три усмена говора пред Уједињеним Нацијама, прошлог месеца, у самом седишту УН-а у Њујорку, али и у Женеви и Бечу, о ескалирању хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији, као и очувању српске културне баштине на КиМ-у.  Томе у  прилог  они су приложили петицију потписану од стране 150.000 људи широм света.

И.М.