Харадинај: Није тачно да су поједине фирме из Србије ослобођене такси на увоз робе

Премијер Косова Рамуш Харадинај рекао је данас у Приштини да су информације о томе да су неке фирме из Србије изузете од обавеза плаћања таксе на робу од 100% измишљене и нетачне. Када је у питању дијалог између Србије и Косова Харадинај је изјавио да би био најпаметнији човек на свету уколико би знао да ће дијалог Косова и Србије бити окончан 2019. године, али и додао да ће се он вероватно окончати уз учешће САД-а неким новим Рамбујеом или Дејтоном, те да се овај проблем не може провлачити кроз векове.

На новогодишњем пријему за новинаре, који се традицонлано одржава у згради Владе Косова, Харадинај је на питање новинара ГрачаницеОнлајн, да ли ће 2019. бити година договора између Србије и Косова рекао да би био најпаметнији човек на свету када би то знао, али није ни искључио могућност да до договора ипак може доћи.

„Надам се да је могуће, али тај процес неће бити лак, јер се за решавање овог питање не тражи само озбиљно ангажовање Косова, Србије и Европе, него и ангажовање осталих који су битни за ове одлуке, а ту посебно мислим на Сједињене Америчке Државе, јер као што се зна на Балкану, када Америка не би игрла важну  улогу, тешко да би се разрешиле све тешкоће између свих у бившој Југославији“, рекао је Харадинај.

Харадинај је за новонасталу ситуацију, блокаду преговора и увођење такси као противмеру Косова, окривио Србију која је, како је рекао, читав државни апарат употребила против Косова, користећи се конвенционалним и неконвенционалним средствима.

Рамуш Харадинај, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Службе безбедности и друге службе као и многи неконвенционални иструменти су активирани против Косова. Нама је битно да једном дамо на знање и народу и Влади у Србији да не може овако даље. Нисмо ове мере предузели због арогантности, да би показали ко смо и шта смо, али били смо, ја бих рекао, притерани уза зид и нисмо могли сами себе да бранимо у оваквој ситуацији“, навео је Харадинај.

Премијер Косова се сложио да делегације Београда и Приштине морају да седну и разговарају, али не као што је то било до сада, како је рекао, само за сликање, нагласивши да се се тачке у преговорима морају решавати одједном а не као до сада, једна по једна.

„Нама треба нешто као што је био Рамбује и Дејтон, када би се најавило нешто тако онда би се ствари решавали не једна по једна као до сада, него одједном сва отворена питања између Косова и Србије, иначе у супртоном ће разговори да трају вековима“.

Харадинај је истакао да је косовска страна заинтересована да се проблем слободне трговине и такси решава али уз признање независности Косова од стране Србије и чланство у УН – у које, како је рекао, долази с тим у компету.

Рамуш Харадинај одговара на питање новианра, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Говорећи о таксама на робу из Србије, косовски премијер је нагласио да су нетачне информације да су неке фирме из Србије ослобођене такси и да су правила иста за све.

„Хтели смо да изузмемо неке фирме из Прешева, али за сада нема ни једне која је изузета. Све су у истој категорији. Жао ми је због једне мале компаније из Прешева, али мере морају да се примењују једнако према свакоме,“ био је категоричан Харадинај.

На крају је додао да је таксе од 100 посто ослобођена роба за личну употребу или хуманитарне сврхе, за цркву или болнице чија вредност не прелази 170 евра.

И. Миљковић.