Предност дијалогу као најбољој опцији ка коначном споразуму

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Премијер Косова Рамуш Харадинај ову годину је започео сусретом са замеником председника Европског парламента, Рајнером Вајландом, који је искористио прилику да још једном изнесе став Немачке око идеје “кориговања” граница са Србијом.

“И канцеларка Ангела Меркел је јасно рекла да не мислимо да је промена граница у овом региону добар корак, посебно што има више утицаја него у било ком делу света. Није добра идеја и треба да се бавимо са ониме што имамо и да служимо људима, а не да постављамо фатаморгане на хоризонту”, изјавио је након састанка са Харадинајем, Вајланд.

Владин тим за преговоре са Србијом, изабран крајем прошле године, 8. јануара ће отпутовати у Брисел како би представио своју Платформу за свеобухватно, коначно решење односа са Србијом. С друге стране, још увек није јасно када ће бити настављен дијалог у Бриселу, ако се има у виду да је званични Београд условио преговоре са Приштином укидањем одлуке Владе о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске робе.

Председник Косова Хашим Тачи је и даље оптимиста да ће се током ове године постићи “историјски, мировни споразум” са Србијом.

“Мислим да нема бољег тренутка од садашњег за постизање одрживог и коначног мира. Политичке околности на Косову и у Србији омогућавају једно такво решење. У прилог потпуног коришћења ове историјске могућности су Сједињене америчке државе (САД) и Европска унија (ЕУ). Сада немамо времена за губљење, већ мудро и јединствени треба да одлучимо да окончамо вековни конфликт са Србијом како би остварили мир. Историја, време и будуће генерације ће нам судити или за добро деловање или за изгубљену могућност”, написао је на свом фејсбук профилу Хашим Тачи.

Председник косовског парламента Кадри Весељи је поново позвао политички спектар Косова да се прикључи завршној фази дијалога са Србијом и на јединство, наводећи да и позиција и опозиција имају институционалну и уставну одговорност према грађанима и према држави и да свако треба да преузме ту одговорност.

“Бежање од одговорности је неодговорно. Злоупотреба истине и манипулација за изборне циљеве може да казни партије управо због те чињенице. Ми сви треба да преузмемо одговорност. Сама чињеница да ћемо у овом процесу насупрот имати Србију, треба да значи да не треба да се сучељавамо једни против других. Политички спектар треба да буде јединствен када је реч о националним интересима Косова, јер свака друга форма деловања је против интереса Косова”, изјавио је Весељи.

Судећи по досадашњем ставу две највеће опозиционе партије, Демократском савезу Косова (ДСК) и Покрету Самоопредељење, мало је вероватно да ће се у будућности одазвати позиву председника парламента Весељија за директно учешће у дијалогу са Србијом.

У интервјуу за дневни лист “Епока е Ре”, члан председништва ДСК, Љутфи Хазири је изјавио да се ни на који начин не може приписати одговорност опозицији за управљање Косовом, али и да ниједан процес на Косову не може да се заврши без ДСК, укључујући и процес дијалога са Србијом.

“ДСК је партија дијалога. Основа и политичка филозофија ДСК је решавање проблема дијалогом и нашим оружјем нас нико не може победити. Међународни партнери знају овај менталитет ДСК и ставили смо им јасно до знања да ове владине институције немају легитимитет за окончање тешких процеса, као што је нормализација односа са Србијом. Немају легитимитет грађана”, изјавио је Хазири.

И док позиција и опозиција и даље воде “битку” путем медија, први са циљем да се опозиција прикључи владином преговарачком тиму, а други инсистирајући на ванредним изборима, како би будућа Влада имала легитимитет, односно парламентарну већину, председник Косова Хашим Тачи је изјавио да постигнути споразум са Србијом треба да буде такав, да се све стране осећају као победници у овом процесу, не само на Косову, већ и у Србији и међународној заједници.

У интерјуу за дневни лист “Епока е Ре”, он је на питање да ли ће након потписивања споразума север Косова добити неку врсту аутономије рекао да “било која друга формула која крши државност и стабилност државе Косово, као што је заједница српских општина са извршним овлашћењима, није решење у интересу Косова или мира у региону”.

И док косовски председник Тачи, сматра да је ова година пресудна за решавање косовско-српских односа, министар за трговину у Влади Србије Расим Љајић не мисли да се ово питање може брзо окончати јер, како је изјавио, ове године се одржавају избори за Европски парламент, због чега неће бити интереса за Косово и Србију.

За разлику од Љајића, председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за “Еспрессо.рс” изјавио да је истина да треба да се постигне компромис између Србије и Косова, јер би у супротном, по њему, то била трагедија за Србију.

“Они који не разумеју, то би могло одвести Србију у већу трагедију и највећи губитак који је икада доживела. Ако људи не разумеју, а видим да не схватају, ја немам проблем. Али да усмеравају политичку будућност Србије ка једној трагедији, нећу дозвилити”, изјавио је поред осталог Вучић.

И поред тврдњи да је на преговарачком столу још увек једна идеја – дефинисање граница или како се најчешће инсистира, разграничење између Косова и Србије, према последњем истраживању Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД) и Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) произашло је да се 33 одсто испитаника изјаснило за поделу Косова на албански и српски део, док је 44 одсто против такве поделе. За разграничење, уз размену територије и становништва, изјаснило се 36 одсто, док је 39 одсто било против, преноси Коссев.

Према Истраживању под називом “Евроатланске интеграције и дијалог између Београда и Србије”, спроведено на узорку од 1010 анкетираних, дошло се и до податка да је 42 одсто анкетираних у овом тренутку спремно да на неки начин подржи успостављање неког споразума између Косова и Србије, који би Србима омогућио одређене повластице.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве