Ђокица Станојевић: Због најављених демонстрација Самоопредељења одложен долазак Ђаковчана за Божић

Foto Wikimedia: Shkumbin Saneja

Удружење расељених Ђаковчана је ове године отказало долазак у свој град на Бадњи дан и Божић због најављених демонстрација чланова покрета Самоопредељење, потврдио је у телефонској изјави за портал ГрачаницаОнлјан председник тог удружења Ђокица Станојевић.

„Покрет самоопредељење је најавио протест за недељу шести јануар и то је разлог због кога ми октазујемо наш долазак, јер не желимо да на велики празник стварамо немиле ситуације, које су већ унапред испланиране од албаске стране“.

Станојевић оцењује да је крајње време да међународне институције, невладине и владине организације реагију, јер су ресељеним Србима из Ђаковице Албацни одузели сва права, чак и оно последње, а то је право на слободу вероисповести.

„Незамисливо је да се једном народу и једној вери у слободној Европи не дозвољава да обележи свој празник у свом граду где су рођени.

Станојевић је још једном поновио апел међунароним институцијама на Косову, али и приштинским властима да омогуће основно људско право на вероисповест и слободу кретања.

„Већ 19 година нама је ускраћено основно људско право да обиђемо имања, гробове најмилијих, светиње у којима смо се крстили. Незамисливо је да се у једној демокртски орјентисаној Европи, у једном њеном делу спроводи сегрегација над једним народим“, закључио је Станојевић.

Он је на крају додао да Удружење расељених Ђаковчана неће одустати од намере да обиђу своје домове, имања, гробове и цркву у свом родном граду.

Протераним Србима из Ђаковице је већ дргу годину за редом онемогућено да посете град на Бадњи дан, у коме је до 1999. године живели близу 8.000 Срба и Црногораца.

У манастиру Успења Пресвете Богородице у овом граду остале су да живе само три монахиње. Како су медији раније пренели, Надежда Исаиловћ, четврта монахиња, прошле недеље се упокојила. Из разглога безбедности Ђаковчани нису могли да јој дођу на сахрану и одају јој последњу почаст.

 

Иван Миљковић