У Брисел на усаглашавање наредних корака у дијалогу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Шпенд Ахмети, лидер Социјалдемократске партије Косова и Фатмир Љимај, лидер Социјалдемократске Иницијативе, наредне недеље ће у Бриселу разговарати са представницима Европске дипломатске службе, како би усагласили наредне кораке у циљу постизања коначног споразума између Косова и Србије.

Портпаролка Европске Уније (ЕУ) Маја Коцијанчић је путем саопштења потврдила сусрет 8. јануара и истакла да је Европска дипломатска служба у сталним консултацијама са странама у дијалогу. У овом је контексту истакла да је циљ дијалога постизање обавезујућег споразума за свеобухватну нормализацију односа, који ће довести до одрживог решења за отварање питања заснованих на заједничком споразуму, међународном праву и који би био прихватљив за државе чланице ЕУ.

“Ми охрабрујемо све политичке и цивилне актере на Косову да раде конструктивно под заједничком платформом за подршку дијалогу на високом нивоу, који воде председници. Ми се надамо да ће то дати важан допринос преговорима око правно обавезујућег споразума”, изјавила је Коцијанчић и додала се се ЕУ нада да ће Косово и Србија убрзо испунити обавезе дијалога, имајући у виду директно ангажовање за свеобухватну нормализацију односа и конкретну перспективу страна од интереса у ЕУ.

Шпенд Ахмети је изјавио да ће се у Бриселу састати са екипом која олакшава дијалог са Србијом и да ће прецизно одредити агенду како би дијалог био интензивнији са циљем постизања споразума. Он је такође истакао да је у току припрема платформе за преговоре која ће у скупштини бити представљена најкасније до 15 јануара.

“Принципи платформе су мање више јасни. Не можемо изаћи ван уставног оквира Косова, али можемо да изнесемо који се циљеви могу постићи у овом дијалогу. А то је међусобно признање, наравно. Мислим да немамо мандат да радимо ван Устава, јер он нам представља оквир унутар којег можемо да преговарамо. Поред несталих, ратних штета, питања власништва, питања цркве и културног наслеђа, права мањина у обе државе и реципроцитета”, изјавио је Шпенд Ахмети.

Ахмети је такође изнео и став да ће без укључивања две опозиционе партије Демократског савеза Косова (ДСК) и Покрета Самоопредељење, бити немогуће ратификовати евентуални споразум са Србијом у скупштини Косова, пошто је непходно да за њега гласа 2/3 посланика.

ДСК и Покрет Самоопредељење за сада остају при ставу да се не укључују у преговарачки тим. Посланик ДСК Љумир Абдиџику је изјавио да владин преговарачки тим не представља вољу грађана, јер се састоји од припадника малих политичких партија.

“Тренутна преговарачка екипа је импровизована екипа за дијалог, екипа која умањује државне институције и штавише, екипа без политичког легитимитета, пошто је састављен од малих партиа које ни минимално не представљају вољу грађана. У таквим околностима, ДСК није део закрпљених процеса, јер државу посматра озбиљније”, изјавио је Абдиџику.

Шеф посланичког клуба ДСК Авдулах Хоти је изјавио да је позив владине коалиције и Социјалдемократске партије Косова да “треба да се бавимо Србијом, а не једни другима” покушај да се покрију њихове пропусте.

“Сваки пут када обављамо наш посао опозиције у надзору владе и евидентирамо штету коју ова нелегитимна влада чини држави, коалиција ПАН користи дијалог са Србијом, како би преусмерила пажњу са својих неуспеха и затамнила недостатак ефикасности владе”, изјавио је Хоти.

Хоти је поновио да је ДСК за дијалог, али је против његовог досадашњег формата.

„Немојмо бркати ствари. Ми, као и увек, подржавамо дијалог са Србијом, увек узимајуц́и у обзир Устав. Али нец́емо прихватити формат тима за дијалог који штети суштини демократије и уставности на Косову. Косово треба да има владу која говори у име вец́ине грађана у решавању свих питања“, поручио је Хоти.

Преговарачки тим Косова сматра да је усаглашени став политичког спректра Косова један од важних фактора за успех у дијалогу са Србијом. Да би припремили коначну Платформу за дијалог, владином тиму је председник Косова Хашим Тачи обећао комплетну документацију која се тиче досадашњих преговора и контаката са српском делегацијом, односно сав материјал везан за дијалог у Бриселу. У овом је контексту занимљиво да Шпенд Ахмети каже да је овај тим добио комплетан материјал и од премијера и од председника Косова, док његов колега Фатмир Љимај тврди да председник Косова још није предао документацију коју је обећао.

Како преноси дневни лист Коха диторе, крајем прошле године председник Косова Хашим Тачи је обећао да ће дати на увид сву документацију владином тиму за дијалог са Србијом, и додаје да према Нацрту закона о обавезама, одговорностима и компетенцијама, делегација не може да има приступ свим документима.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве