Бадњи дан на централном Косову

Бадњи дан, фото: М.М. ГрачаницаОнлајн

Традиционалном сечом Бадњака, Срби на централном Косову почели су прослављање Бадњег јутра и Бадњег дана уочи Божића, великог хришћанског празника по јулијанском календару.

Како православна традиција налаже, од раних јутарњих сати велики број Срба из Грачанице и околине данас је у близини Грачачког језера и у брдима око Грачанице секао Бадње дрво које ће свечано у вечерњим сатима унети у својим домовима. Организовано и у групама Срби са централног Косова су уз музику и песму „Ко то каже ко то лаже Србија је мала“, црно вино и врућу ракују, српске заставе и петарде прославили сечење Бадњака, а онда уз сирене аутомобила прошли кроз Грачаницу.

У православне домове данас се уноси бадњак, коме је Црква дала посебан смисао. Ујутро мушки укућани усеку храстово или церово дрво – Бадњак, који, верује се, треба одсећи са три ударца тако да падне ка истоку. Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донели Јосифу и Марији да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус.

У православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља чији се долазак на свет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

На Бадњи дан, шестог јануара,  од  6.00 часова почиње Јутрење, а од 9.00  биће служена литургија Светог Јована Златоустог. Ложење и освећење Бадњака обавиће се у 17 часова у порти манастира Грачаница.

Фото: М.М. ГрачаницаОнлајн

Сви обичаји имају смисао хришћанског заједништва, па се сматра да се људи окупљени око бадњака греју љубављу и слогом, а његову светлост уносе у мрак незнања и празноверја.

Бадњак се пали уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоревање Бадњака је симбол растанка са старим веровањима и прихватање нове светлости која долази са вером у Новорођеног Христа.

Уочи Божића сламом се посипа под и домови се претварају у Витлејемску пећину у којој је рођен Богомладенац Исус који је повијен у сламу и којем су се најприје поклонили пастири. У сеоским кућама слама лежи и по три дана док се у градовима у домове уноси свежањ сламе која се поставља уз бадњак.

Обичај је и да се куће посипају житом и низ других ритуала којима се даје хришћански смисао јер је Христос дошао да људе зближи и нахранио их и напојио својом науком и љубављу.

Божић је увек први мрсни дан, ма у који дан пао, и дан када се црквама причешћују они који су поштовали правила Божићног поста.

За Божић, 7. јануара, у капели манастира Грачаница ће од 5.00 часова почети Велико повечерје, док ће од 08.30 часова, у манастирској цркви, бити служена литургија Светог Василија Великог.

На други дан Божића литургија Светог Јована Златоустог ће бити служена од 9.00 часова, а у 18.30 биће служен молебан за Kосово и Метохију. Литургија Светог Јована Златоустог биће служена и трећег дана Божића од 9.00 часова.

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара славе све православне цркве и верници који поштују Јулијански календар – Руска православна црква, Српска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

И.М.