Албанци не дозвољавају да ђаковачки Срби дођу у тај град

Протест под називом “Ђаковица тражи правду”, против доласка Срба у манастир Успења Пресвете Богородице, почео је јутрос у 8 часова и трајао је скоро три сата. Протест близу 200 грађана Ђаковице, одржан је на неколико метара од капије манастира, у којој опасане зидовима и без слободе кретања, живе још само три монахиње.

Демонстранти у Ђаковици држали су пароле “Ђаковица не заборавља”, “Нема помирења”, “Нема мира без правде”, али и захтеве од кососвских институција да хитно расветле судбину киднапованих и несталих. Посебно је био уочљив плакат на којем су имена наводних ратних злочинаца Срба, међу којима је на првом месту име председника Удружења расељених Ђаковчана, Ђокице Станојевића и свих Срба који су се пријавили за повратак у свој град.

Протест у Ђаковици

Протест је обезбеђивала Косовска полиција, а завршен је тако што су сви транспаренти окачени на капију манастира.

Иначе, како је за портал ГрачаницаОнлајн јуче рекао председник Удружења Ђаковчана, организованог доласка ђаковачких Срба, којих је пре рата у овом граду било близу 8000, неће бити, већ другу годину за редом, управо због организованих демонстрација и могућности евентуалних сукоба. Како сазнајемо, ове године се у манастору неће служити ни литургија, нити ће бити ложења Бадњака, због безбедности преосталих монахиња.

А.Ћ.