И даље су присутне непознанице око коначне фазе преговора

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Косовски аналитичари сматрају да је јучерашњи сусрет владиног тима за преговоре са Србијом и посредницом у бриселском дијалогу Федериком Могерини за резултат имао неколико порука, али и да сам сусрет није разјаснио процес дијалога и да су и даље присутне непознанице у коначној фази преговора.

Такав став има аналитичар Фатон Абдулаху, који каже да и поред формираног преговарачког тима, још увек није јасно ко представља и како представља Косово, која је политичка снага оних који представљају Косово и какав утицај имају на Косову, односно да одлазак преговарачког тима у Брисел не даје одговор на ова питања.

У дебати на телевизији Клан Косова, филозоф Исмаиљ Трашоли сматра да иако ће се дијалог водити у Бриселу, у овом процесу је веома важна улога Сједињених Америчких Држава (САД).

“Тензије и нејасноће прате дијалог на сваком кораку – троугао створен унутар Косова на релацији председник, делегација и опозиција, која не жели да учествује у дијалогу. Не мислим да ће постићи наша очекивања, онаква каква имамо или на начин како смо их делегирали. Ситуација је мало сложенија, Брисел је само један део. Главни део је Бела кућа. Када та кућа говори може доћи до промене завера око дијалога”, изјавио је Трашоли.

Аналитичар Валон Суља сматра да је јучерашњи сусрет у Бриселу за резултат имао три поруке, везане за дијалог.

“Порука број један је да је период од шест месеци време када се споразум треба закључити. Друго, нема времена и треба укинути таксу од 100 одсто. И трец́е, за ЕУ је проблем подела по етничким линијама, али да нема проблема ако дође до некакве корекције границе“, изјавио је Суља.

Десеточлани владин преговарачки тим, по први пут у овом саставу, јуче се у Бриселу састао са Високом представницом ЕУ Федериком Могерини, а Шпенд Ахмети из Социјалдемократске партије Косова и Фатмир Љимај из Социјалдемократске Иницијативе, који су предводили овај тим, након сусрета су изјавили да званични Брисел прихвата споразум између Косова и Србије, уколико буде у складу са европским вредностима.

“За Европску унију (ЕУ) је неприхватљиво решење које дели Косово по етничким линијама. Позиција ЕУ је постизање споразума који је прихватљив за обе стране, ако је у складу са међународним вредностима. ЕУ не поџава етнички чисте државе”, изјавио је Ахмети.

Висока представница ЕУ Могерини је искористила и ову прилику да затражи повлачење одлуке о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске робе на Косово, пошто је то услов званичног Београда да дијалог буде настављен. Међутим, Фатмир Љимај је пренео новинарима да је у сусрету са Могеринијевом истакнуто да ће одлука о таксама бити повучена након постизања коначног споразума са Србијом, што подразумева реципрочно признање, односно признање независности Косова од стране Србије.

Фатмир Љимај је коментарисао и изјаву председника Косова Хашима Тачија, који је у једном интервјуу тврдио да заслуге за увођење такси на српску робу имају заменик премијера Енвер Хоџај и председник парламента Кадри Весељи, обојица припадници Демократске партије Косова.

“Државне одлуке су државне одлуке. Нема индивидуалних предлога и одлука. Влада има премијера, има Владу, једну коалицију. Политику чини коалиција, одлуке доноси Влада”, изјавио је Љимај за онлине лист “Еxпресс”.

Иако су и Ахмети И Љимај новинарима након сусета изјавили да су задовољни и да је Могерини истакла да ЕУ не може да одређује ко ће да води преговоре са Србијом и обрнуто, односно да ће и позив за председника Косова морати да буде послат на адесу преговарачког тима, шеф посланичке групе Демократског савеза Косова (ДСК) Авдулах Хоти је на свом Фацебоок профилу истакао да представљање Косова у Бриселу никада није било горе, без легитимитета и са премисама да направи још већу штету.

“Ова преговарачка екипа, са укључивањем Социјалдемократске партије Косова, једноставно је декор како би се прикрио легитимитет Коалиције ПАН. У оваквом формату, ова екипа нема снагу да доноси одлуке или им се супротставити, нити да делује јединствено. Сходно томе, не може да брани наше интересе. Никада се раније није десило да нека делегација Косова иде у Брисел са тако нејасним и енигматичним циљевима, као ова ‘декоративна преговарачка екипа’”, изјавио је Хоти.

ДСК и Покрет Самоопредељење траже одржавање ванредних избора, са образложењем да актуелна Влада нема већину у косовском парламенту. И Љимај и Ахмети кажу да од председника још увек нису добили документацију везану за досадашњи процес дијалога, који им је обећао, а за разлику од Љимаја, Ахмети сматра и да Хашим Тачи није у обавези да их информише о чему је разговарао са америчким амбасадором Ричардом Гренелом (Рицхард Генелл) у Берлину, крајем прошле године. У интервјуу америчком Вашингтон Посту, Тачи је поред осталог рекао да је Гренелу обећао укидање такси на увоз српске робе, како би дијалог са званичним Београдом могао да буде настављен.

Предлог о дефинисању граница, као једном од коначних и свеобухватних решења односа са Србијом, са којим је средином прошле године председник Косова Хашим Тачи упознао домаћу јавност, готово да нема подршку на Косову, али ни широку подршку у међународној заједници.

Експерт за балканска питања Даниел Сервер је у интервјуу београдском листу Блиц изјавио да је могуће решити питања између Косова и Србије и да све зависи од политичке воље обеју страна, али и да изгледа да кориговање граница више није на столу као опција.

“Изгледа да Вучић не жели да Тачију да оно што му је потребно, али такође Тачи не жели да Вучићу да то што он жели и што му је потребно за размену територије (становника). Према мом мишљењу, то је добро, јер је размена територије лоша идеја, док су лоше идеје зомби, не умиру, али крећу се и траже неког политичара, дипломату или професора чију каријеру може уништити”, рекао је Сервер.

Косовски аналитичари не искључују да су Тачи и Вућић до сада више пута разговарали или чак потписали неки драфт споразума о дефинисању граница између Косова и Србије, као коначном решењу односа измађу две земље, али Даниел Сервер истиче да је у ствари немогуће предвидети да ли ће током ове године успети да две стране дођу до неког споразумног решења.

“Изгледа да је Приштина нестрпљивија од Београда, али верујем да ће то да се промени, пошто је јасно да је једно раније решење много боље него да се чека учлањење у ЕУ, када ће све полуге бити са онима који су признали Косово”, изјавио је Сервер.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве