Srpska lista položila venac na spomenik tragično stradalim banjalučkim bebama

Delegacija Srpske liste predvođena predsednikom te liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom, Igorom Simićem je u sklopu obeležavanja Dana Republike Srpske položila je vence na spomenik 12 beba u Banja Luci.

U banjalučkom Kliničkom centru 1992. godine umrlo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika čiji je transport, usled nerazumevanja svetskih moćnika, onemogućen na prostor tog grada.

Prva beba je umrla 22. maja, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba, dok je „trinaesta zvezdica“ Slađana Kobas umrla 13 godina posle, a preživela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

U to vreme su hrvatske i muslimanske vojne snage pod blokadom držale „posavski koridor“, koji je povezivao zapadni deo Republike Srpske i Republiku Srpsku Krajinu sa istočnim delom i Srbijom.

Ovim je bilo onemogućeno da se potreban kiseonik do Banje Luke dostavi kopnom. Jedini put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom Republike BiH od strane Saveta bezbednosti, avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik za Banju Luku nije bio dozvoljen let.

Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije, Glasa Srpskog i ostalih novina, ali iako su predstavnici UNICEF-a i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacija bili dobro upoznati sa ovim problemom, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za poletanje koju na kraju nije dobio.

Nedugo zatim zbog nedostatka kiseonika umire 12 novorođenčadi na Klinici za dečje bolesti u Banjoj Luci. Iako su doktori pokušali da upotrebe „industrijski kiseonik“ kojeg su dobili od Vojske Republike Srpske i nekoliko privatnih preduzetnika, kao i od nekoliko građana, to je bilo nedovoljno da se bebe spasu.