Пред почетак испитивања осумњичених, жртава и сведока у Хагу

Основно тужилаштво у Призрену је издало потерницу за Ремзи Шаљом, бившим припадником Ослободилачке војске Косова (ОВК), за којег се не зна где се налази, од када је добио позив да се 17. јануара појави у Хагу, пред Специјалним судом за ратне злочине за Косово. Наиме, Основно тужилаштво оптужује Шаљу за почињени ратни злочин, односно да је током рата, као бивши припадник ОВК био умешан у убиство извесног Хаџи Пертешија.

И његов адвокат Натаљ Булакај је изјавио да није у контакту са Шаљом, од када је добио позив од Специјалног суда и да не зна где се он тренутно налази. Пре него што је побегао, односно променио место боравка, Шаља је изјавио да не признаје Специјални суд и да се неће одазвати позиву.

Шаља је једини који је до сада одбио да се одазове позиву Специјалног суда за ратне злочине за Косово, док ће остали, који су јавно потврдили да су добили такав позив, изјавили да ће у Хаг отпутовати добровољно.

Занимљиво је да је јуче позив у својству сведока добила и једна жена, такође бивша припадница ОВК, Раимонда Реци, која тренутно живи у Сједињеним Америчким Државама (САД). На свом Фацебоок профилу она је истакла да је позив добила још 4. јануара и да је то за њу “велика част”.

“Немам у плану да се не одазовем суду, без обзира у ком својству. Нема шта да кријем, можда вам се моје изјаве не буду допале, али ја ћу да се одазовем”, написала је Реци.

До сада је потврђено да је, поред Ремзи Шаље и Раимонде Реци, позив за интервју Специјалног суда добило још неколико бивших команданата и припадника бивше ОВК, укључујући и Рустема Мустафу, Сами Љуштакуа, Сокоља Добруну, Назиф Мехметиа, Сафета Суљу и Суљејмана Сељимија.

Суљејман Сељими, током рата познат под надимком “Султан”, служи казну затвора од седам година, због почињених ратних злочина у случају “Дреница”, а последња два дана се налази у болници у Приштини због погоршаног здравственог стања. Косовски медији преносе да ће Сељими бити интервјуисан за период док је обављао главне функције у хијерархији ОВК.

“Уред Специјалног тужилаштва има ауторитет да поред осталог тражи присуство осумњичених, жртава и сведока, да их испита и прикупи и истражи податке и донесе одлуку за почетак, наставак или окончање истраге о криминалном случају”, наводи се поред осталог у позиву Сељимију.

Јавности је познато да ће се бивши командант Оперативне зоне Дреница Сами Љуштаку и бивши командант Оперативне зоне Лаба (Подујева) Рустем Мустафа – Реми појавити у Уреду Специјалног тужилаштва у Хагу 14. јануара, док ће Назиф Мехмети бити испитиван три дана, 22, 23, и 24 јануара. Овог ће месеца у Хаг отпутовати и Сокољ Добруна.

Организација ветерана рата ОВК је на свом последњем састанку оценила неправедним Специјални суд за ратне злочине за Косово, сматрајући га једностраним, јер се не суди и злочинима које је починила Србија.

“Организација ветерана рата ОВК ће са посебном пажњом пратити ситуацију и реаговања ће бити у складу са развојима”, наводи се поред осталог у саопштењу ове организације.

У саопштењу се такође истиче да Организација ветерана рата није против правде, али би радије да се оснује домаћи Специјални суд.

Један број посланика косовског парламента као и аналитичари сматрају да је Косово пропустило прилику да оснује домаћи специјални суд и да је направљена грешка када су посланици већином гласова дали зелено светло за оснивање овог суда.

За посланика Демократске партије Косова Бекима Хаџиуа, оснивању Специјалног суда у Хагу је допринео и Демократски савез Косова Исе Мустафе, тврдећи да је након рата 1999. године ова партија основала Комисију која је прикупљала податке о ратним злочинима извршеним на Косову, да је припремила досијее и предала их полицији УНМИК-а. Хаџиу каже да се не сећа чланова те Комисије, али да је она формирана “из политичких разлога за елиминацију челника ОВК са политичке сцене.

Агим Вељиу, потпредседник Демократског савеза Косова (ДСК), демантовао је ове оптужбе, наводећи да не зна да је таква Комисија икада била основана и да нема разлога да се ДСК бави таквом Комисијом.

С друге стране, потпредседник Скупштине Косова и бивши припадник ОВК Џавит Хаљити је у “Рубикон”-у на телевизији КохаВизиони изјавио да ће Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову позвати све особе које се помињу у Извештају бившег швајцарског сенатора Дика Мартија, уколико буду пронађене чињенице.

Иначе, Специјални суд за ратне злочине је основан након што је у Савету Европе 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти поднео извештај у којем се наводи да су током рата на Косову почињени злочини, међу којима и трговина људским органима. Овај извештај се позива на изнете податке у књизи бивше тужитељке Специјалног суда за ратне злочине за бившу Југославију, Карле дел Понте.

У Извештају Мартија се помињу, поред осталих, и актуелни председник Косова Хашима Тачија, Шаип Муја, Кадри Весељи, Азем Суља, Фатмир Љимај, Џавит Хаљити, као и Рамуш Харадинај. Међутим, косовски адвокати тврде да у Специјални суд неће бити позване особе којима се претходно судило за исте случајеве ратних злочина, у Специјалном тужилаштву на Косову и Специјалном суду за ратне злочине у бившој Југославији, у Хагу.

Скупштина Косова је августа 2015. године дала “зелено светло” за оснивање Специјалног суда за ратне злочине који ће истраживати и судити евентуалним злочинима почињеним од 1. јануара 1998. године.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве