Рамуш Харадинај: Не знамо ко је позван у Хаг, а министар Рикало ће највероватније бити смењен

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Влада није упозната ко је од бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова позван на саслушање у Специјално тужилаштво у Хагу и да ли је неко већ отпутовао, рекао је на данашњој конференцији за медије косовски премијер Рамуш Харадинај. Он је потврдио да таксе од 100% на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини остају, али и да ће косовски министар пољопривреде из редова Српске листе, Ненад Рикало, највероватније бити смењен.

Косовски, али и медији у Србији спекулишу да је јуче специјалним летом, из Приштине путем Хага, отпутовало неколико осумњичених припадника за злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова. Косовски премијер каже да није упознат ни ко је добио позив за саслушање, ни да ли је и како отпутовао у Холандију.

“О тим авионима не знам ништа. Читам по новинама да се спомиње, један, два и три авиона, али ми као влада нисмо обавештени од Специјалног суда ни о чему. То је комуникација која иде директно између Специјалног суда и особа које су позване на саслушање. Ми ту немамо никакву улогу као влада, али имамо законско овлашћење да те људе подржимо и правно и финансијски, како њих, тако и њихове породице. О томе је одлучила Скупштина Косова, али до сада нам се нико није обратио за помоћ”, рекао је косовски премијер.

Одговарајући на питања новинара о таксама од 100%, уведених на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини, Харадинај је потврдио да таксе остају, али да то не значи да је због тога дијалог између Београда и Приштине блокиран.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Седница Владе Косова

“Такса није показатељ косовске ароганције. Није тајна да ми спроводимо одлуке у нашем интересу. Ми никада нисмо условљавали дијалог. Пошто нисмо добили никакав одговор од српске стране, нити било какво извињење и ако је став Србије такав, ми не можемо тај став да променимо. Ако међународна заједница то прихвата, ми ни то не можемо да променимо, али ми морамо да одржимо нашу одлуку о таксама, пошто је то наш друштвени интерес”, одговорио је Рамуш Харадинај.

Косовски премијер очекује врло брзо формирање парламентарне већине за изгласавање буџета за 2019. годину, али наглашава да оставке министара из редова Српске листе прилично блокирају рад Владе, па ће највероватније министар пољопривреде Ненад Рикало, бити смењен.

“Могућа је смена министра пољопривреде јер је таква политичка ситуација, а и ја сам у таквој ситуацији да морам поштовати политичке захтеве из странке која даје допринос и за изгласавање буџета и за остале процесе. Ја то морам да урадим”, потврдио је Харадинај, уз напомену да је до сада имао одличну сарадњу са министрима Рикалом, Јевтићем и Тодосијевићем, али да су они жртве београдске политике.

Напомињемо да је један од пет захтева Социјалдемократске партије Косова, лидера Шпенда Ахметија, како би њених дванаесторо посланика подржали буџет за 2019. годину, била управо смена министра Ненада Рикала.

Анђелка Ћуп