Ramuš Haradinaj: Ne znamo ko je pozvan u Hag, a ministar Rikalo će najverovatnije biti smenjen

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Vlada nije upoznata ko je od bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova pozvan na saslušanje u Specijalno tužilaštvo u Hagu

Vlada nije upoznata ko je od bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova pozvan na saslušanje u Specijalno tužilaštvo u Hagu i da li je neko već otputovao, rekao je na današnjoj konferenciji za medije kosovski premijer Ramuš Haradinaj. On je potvrdio da takse od 100% na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini ostaju, ali i da će kosovski ministar poljoprivrede iz redova Srpske liste, Nenad Rikalo, najverovatnije biti smenjen.

Kosovski, ali i mediji u Srbiji spekulišu da je juče specijalnim letom, iz Prištine putem Haga, otputovalo nekoliko osumnjičenih pripadnika za zločine bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Kosovski premijer kaže da nije upoznat ni ko je dobio poziv za saslušanje, ni da li je i kako otputovao u Holandiju.

“O tim avionima ne znam ništa. Čitam po novinama da se spominje, jedan, dva i tri aviona, ali mi kao vlada nismo obavešteni od Specijalnog suda ni o čemu. To je komunikacija koja ide direktno između Specijalnog suda i osoba koje su pozvane na saslušanje. Mi tu nemamo nikakvu ulogu kao vlada, ali imamo zakonsko ovlašćenje da te ljude podržimo i pravno i finansijski, kako njih, tako i njihove porodice. O tome je odlučila Skupština Kosova, ali do sada nam se niko nije obratio za pomoć”, rekao je kosovski premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara o taksama od 100%, uvedenih na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini, Haradinaj je potvrdio da takse ostaju, ali da to ne znači da je zbog toga dijalog između Beograda i Prištine blokiran.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Sednica Vlade Kosova

“Taksa nije pokazatelj kosovske arogancije. Nije tajna da mi sprovodimo odluke u našem interesu. Mi nikada nismo uslovljavali dijalog. Pošto nismo dobili nikakav odgovor od srpske strane, niti bilo kakvo izvinjenje i ako je stav Srbije takav, mi ne možemo taj stav da promenimo. Ako međunarodna zajednica to prihvata, mi ni to ne možemo da promenimo, ali mi moramo da održimo našu odluku o taksama, pošto je to naš društveni interes”, odgovorio je Ramuš Haradinaj.

Kosovski premijer očekuje vrlo brzo formiranje parlamentarne većine za izglasavanje budžeta za 2019. godinu, ali naglašava da ostavke ministara iz redova Srpske liste prilično blokiraju rad Vlade, pa će najverovatnije ministar poljoprivrede Nenad Rikalo, biti smenjen.

“Moguća je smena ministra poljoprivrede jer je takva politička situacija, a i ja sam u takvoj situaciji da moram poštovati političke zahteve iz stranke koja daje doprinos i za izglasavanje budžeta i za ostale procese. Ja to moram da uradim”, potvrdio je Haradinaj, uz napomenu da je do sada imao odličnu saradnju sa ministrima Rikalom, Jevtićem i Todosijevićem, ali da su oni žrtve beogradske politike.

Napominjemo da je jedan od pet zahteva Socijaldemokratske partije Kosova, lidera Špenda Ahmetija, kako bi njenih dvanaestoro poslanika podržali budžet za 2019. godinu, bila upravo smena ministra Nenada Rikala.

Anđelka Ćup