Упркос многих нејасноћа, оптимизам око наставка дијалога

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Шпенд Ахмети

Како су претходних дана изјављивали Шпенд Ахмети и Фатмир Љимај, који се налазе на челу владиног преговарачког тима за преговоре са Србијом, данас је последњи рок да председник Косова Хашим Тачи размени информације и преда документацију везану за досадашњи дијалог у Бриселу, а 15. јануар рок за припрему државне Платформе за дијалог, која ће затим бити предата на гласање посланицима Скупштине Косова.

Преговарачки тим добио је сав материјал од Владе Косова, за разлику од председника, укључујући и документ под називом “Свеобухватни споразум са Србијом”, у којм се предлаже приступ “суи генерис” и одбацује промена граница као опција, али се предвиђа оснивање Заједнице општина са српском већином.

Иначе, према члану 11. Нацрта закона о обавезама, одговорностима и компетенцијама тима за дијалог са Србијом, све институције Косова су у обавези да дају на увид сав материјал који се тиче техничког дијалога са Србијом, али не и документа који се тичу политичког дијалога.

Такође се овим Нацртом закона предвиђа и да преговарачки тим има улогу монитора процеса а да председник представља Косово у дијалогу увек када за то добије позив од посреднице у дијалогу Федерике Могерини.

Авни Арифи, члан преговарачког тима који ће припремити државну платформу за дијалог са Србијом је изјавио за дневни лист “Коха диторе” да се о “границама и њеном интегритету не може преговарати”.

Немачки аналитичар Бодо Вебер је за београдски дневни лист “Блиц” изјавио да сумња да су сви преговарачи дигли руке од идеје за поделу или размену територије, али да та идеја неће бити прихваћена.

“Али у случају да та идеја прође, неће донети стабилност и биће фатална за живот Срба на Косову, који живе на јужној или северној страни реке Ибар. Пут до коначног споразума води кроз потпуно “ресетирање” дијалога, повратак у почетне оквире дијалога, повратак у политичку реалност, а не кроз свеобухватну кампању како би београдски званичници подржали државу Косова”, изјаво је Вебер.

Он је још рекао да фокус у дијалогу треба да буде да гаранција стварног споразума буде историјска, што подразумева потпуну нормализацију односа између Србије и Косова, билатералне односе између две демократске државе, свакодневни живот, решавање свакодневних проблема косовских Срба, безбедности и социјално економских прилика.

Бивши изасланик ОУН за Косово, норвешки дипломата Каи Аиде сматра да је неприхватљива стагнација дијалога између Косова и Србије.

“Решење између Косова и Србије за стабилизацију односа, треба одмах да се пронађе ради стварања стабилности у региону и укључивања у међународне организације”, написао је Аиде на свом Твитер налогу.

Председник Косова Хашим Тачи и чланови преговарачког тима тврде да ће евентуални споразум са Србијом Косову гарантовати не само признање од ње, него и столицу у Организацији уједињених нација и другим међународним организацијама.

С друге стране, бивши председник Србије Борис Тадић не сматра да је замрзнути конфликт између Косова и Србије решење, али се не слаже ни са онима који кажу да Србија треба да се преда око питања Косова.

“Такозвани модернистички гласови говоре да треба да се повучемо са Косова јер се сада сматра изгубљеним делом, спречава наш даљи економски развој. Земља која олако диже руке од дела своје територије шаље друге сигнале, да је у стању да то уради и са својим другим деловима, и поруку инвеститорима да је нестабилна земља” изјавио је поред осталог Тадић.

Он је такође изнео став да је двоетничко Косово најбоље решење.

“Сва друга решења нас доводе у ситуацију када једна страна узима све, нешто што може да изазове нови конфликт у будућности”, изјавио је поред осталог Тадић.

Лидер партије Јединствена Србија Драган Марковић – Палма је мишљења да се за питање Косова треба наћи брзо решење.

“Питање Косова треба да се реши компромисом и ако се не буде решило за неколико месеци, поново ће Сједињене Америчке Државе (САД) и пет или шест земаља Европске уније (ЕУ) да се сложе са Албанцима на Косову око нових захтева”, сматра Марковић.

Иначе, Шпенд Ахмети је пре неколико дана, након састанка са посредницом у Бриселском дијалогу Федериком Могерини, изјавио да ће ЕУ подржати сваки споразум око којег се буду договорили Косово и Србија, али и додао да ЕУ неће прихватити стварање чисто етничких држава.

Ахмети је такође скептичан у смислу постизања коначног споразума са Србијом, али је изјавио да ако до њега дође, да би требало да буде победа за обе стране, по којем Косово добија завршетак формалности и независност, постајући чланица Савета безбедности, а Србија се ослобађа великог терета , са гаранцијама које тражи за косовске Србе.

С друге стране, потпредседник Скупштине Косова Џавит Хаљити је изјавио да ће захваљујући великом притиску западне диломатије, споразум са Србијом бити постигнут током ове године и да ће она бити потписана на заједничком сусрету.

“Имамо званичну политику САД која је става да ће прихватити и да би желели да се постигне историјски споразум између Косова и Србије, али да неће прихватити било какво решење. Баланс значи да Србија има неколико одређених интереса на Косову, да има посебан статус преко православних цркава које су на Косову. На један или други начин, покушавају да представе ове четири српске општине уједињене са Србијом, као што ми говоримо око припајања Прешевске долине” изјавио је Хаљити у емисији “Рубикон” на телевизији КохаВизиони.

Политички саветник председника Косова Бљерим Шаља је у емисији “Пресинг” на телевизији Т7 изјавио да их само “мали корак дели од постизања споразума” док је добар познавалац прилика на Балкану Даниел Сервер у емисији “Монитор” на Радио телевизији Косово (РТК) изјавио да је оптимиста, када је реч о постизању споразума између Косова и Србије.

“Али, ја још не видим неко јасно решење за учлањење Косова у ОУН. У споразуму ће бити признање и размена амбасадора, али за учлањење у ОУН. Не видим то за сада због Русије”, изјавио је Сервер.

Наредне недеље ће у Београду боравити руски председник Владимир Путин, а најављено је да ће са српским председником Александром Вучићем, поред осталог разговарарти и о дијалогу са Косовом, то јест о постизању евентуалног свеобухватног коначног споразума са Косовом.

У међувремену, Влада Косова и поред снажних притисака Европске Уније, не планира да повуче одлуку о увођењу такси на увоз српске робе у висини од 100 одсто, али део косовских аналитичара блиских председништву Косова, сматра да ће се ипак наћи модел по којем ће Влада у одређеном тренутку повући ову одлуку, како би се отворио пут за наставак дијалога у Бриселу.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве