Грачаница: Због пада бандере четворочлана ромска породица готово месец дана без струје

Иако редовно измирује рачуне, Садик Краснићи из Грачанице је већ 24. дана  без струје. Ромска породица Краснићи живи у близини спортских терена у Грачаници, а без струје су остали када је снажан ветар срушио бандеру у близини њихове куће.

Четворочлана породица Краснићи је без струје остала 24. децембра, уочи католичког Божића, када је снажан ветар оборио бандеру недалеко од њихове куће. О паду бандере, која је била под напоном, Садик Краснићи је одмах обавестио и Косовску електродистрибуцију (КЕДС) и полицију. Међутим, од тада до данас нико ништа није предузео.

Бандеру је прекрио снег, али жице и даље штрче, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

„Више од 20 пута до сада,  звао сам телефоном Електродистрибуцију и они ми само кажу обавестићемо мејлом наше екипе у Грачаници и ништа. Три пута сам био у полицији да пријавим да су голе жице на земљи. Они кажу није то наша надлежност“, прича огорчено Садик и показује нам рачун за струју који као доказ да утрошену струју редовно плаћа, држи у руци.

Рачун за струјум фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

После седам дана од пада екипе електродистрибуције су, према изјави Садика Краснићија изашле на терен, поставиле нову бандеру, али нису повезали жице и стују тако да је његово домаћинство и даље у мраку.

„Замислисте ви сада по овом снегу и овој хладноћи ми смо 24 дана без струје. Не могу деца да се оперу и окупају за школу. Сву храну коју смо имали у замрзивачу побацали смо, јер се покварила. Ко ће мени да надокнади сву штету“, пита Краснићи.

Овај Ром који живи недалеко од спортских комплекса у Грачаници с разлогом је огорчен на КЕДС и каже да поменута компанија злоупотребљава своје надлежности.

„Ено погледајте, тамо у снегу су голе жице, нико ми није рекао да ли су под напоном или нису“, прича Краснићи и додаје:

Голе жице извирују изнад снега, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

„Ја сам уницима и осталој деци забранио да ту пролазе. Пре неки дан сам чак отишао у представништво КЕДС-а у Прштини и тражио да ми реше проблем и опет иста прича, кажу обавестили смо екипе за терен и доћи ће, и ево нико не долази.

Краснићи тврди да су му медији последња шанса и нада да му једино они могу помоћи.

„Звао сам вас и желим да изјавим да су у тој електродистрибуцији сви нерадници, нико не ради свој посао и злоупотребаљавају поштен народ. Да не плаћам струју одмах би дошли на врата да ми секу струју.

Садик Краснићи нам је испричао да је бандера на истом месту пала  и прошле године те да је била под напоном и да је тада струја усмртила једну краву која је ту пролазила и нагазила жице.

Фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

„Срећом нико тада није страдао. А ово што они нама сада раде је срамота и граота“, прича огорчено Садик Краснићи из Грачанице.

 

Иван Миљковић