Љуштаку и Мустафа отпутовали у Хаг, пре пута их обишао Харадинај

Фото: Interculture01, pixabay

У Хаг, на салушање у Специјално тужилаштво за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова, данас су отпутовали команданти такозване дреничке и лабске зоне, Сами Љуштаку и Екрем Мустафа, звани Реми. То је потврдио за медије на албанском и њихов адвокат Арианит Коци. Пре пута, Љуштакуа и Мустафу, посетио је косовски премијер Рамуш Харадинај.

Сами Љуштаку је редовним летом отпутовао прво за Немачку где ће, како је навео, посетити неке чланова своје породице, а онда иде за Хаг. Његово саслушање је заказано за 16. јануар, док ће Екрем Мустафа, који је преко Љубљане такође отпутовао за Хаг, у Специјалном тужилаштву за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова, бити саслушан 14. јануара.

Пре пута, Љуштакуа и Мустафу, посетио је косовски премијер Рамуш Харадинај, који је то и потврдио на свом фејсбук профилу.

Данас сам посетио два команданта Ослободилачке војске Косова, Самија Љуштакуа и Екрема Мустафу. Наш ослободилачки рат је био чист и за нас је он вечна светиња. Сви заједно ћемо пребродити и овај изазов”, написао је Харадинај, објавивши заједничке фотографије са својим “саборцима”.

Највише рангирани официр такозване ОВК, који је до сада позван у Хаг је бивши начелник генаралштаба, Суљејман Сељими, звани Султан. Његов адвокат Том Гаши нам је раније рекао да очекује позиве за још два своја клијента, који су на много вишим позицијама.

“Нико нема имунитет да не буде позван у Хаг, било на којој државној или политичкој функцији да се налази или се налазио од 1998. године. То је на основу косовског закона. Ја мислим да сви они који су позвани у Хаг, а неће бити саслушавани на Косову, они су једноставно осумњичени. До сада немамо подигнуте оптужнице, али ће оне врло брзо бити подигнуте, мислим за пар недеља или пар месеци”, рекао је Гаши.

Медији на албанском спекулишу и да би један од осумњичених могао да буде и председник косовског парламента, Кадри Весељи, што до сада није потврђено. По речима адвоката Гашија, само главни тужилац Специјалног тужилаштва у хагу, Американац Џек Смит, зна против кога ће бити подигнуте оптужнице и да је све остало нагађање.

Подсећамо, Специјални суд за ратне злочине бивших припадника такозване ОВК, формиран је 2015. године, на основу извештаја специјалног известиоца Савета Европе, Дика Мартија. Марти је 2010. у свом извештају објавио да је око 500 цивила, од тога око 400 неалбанаца, углавном Срба, отето након повлаченја српских снага са Косова и Метохије, те да је део њих пребачен у Албанију у циљу трговине органима.

Анђелка Ћуп