Ljuštaku i Mustafa otputovali u Hag, pre puta ih obišao Haradinaj

Foto: Interculture01, pixabay

U Hag, na salušanje u Specijalno tužilaštvo za ratne zločine bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, danas su otputovali komandanti takozvane dreničke i labske zone, Sami Ljuštaku i Ekrem Mustafa, zvani Remi. To je potvrdio za medije na albanskom i njihov advokat Arianit Koci. Pre puta, Ljuštakua i Mustafu, posetio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Sami Ljuštaku je redovnim letom otputovao prvo za Nemačku gde će, kako je naveo, posetiti neke članova svoje porodice, a onda ide za Hag. Njegovo saslušanje je zakazano za 16. januar, dok će Ekrem Mustafa, koji je preko Ljubljane takođe otputovao za Hag, u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, biti saslušan 14. januara.

Pre puta, Ljuštakua i Mustafu, posetio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je to i potvrdio na svom fejsbuk profilu.

Danas sam posetio dva komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, Samija Ljuštakua i Ekrema Mustafu. Naš oslobodilački rat je bio čist i za nas je on večna svetinja. Svi zajedno ćemo prebroditi i ovaj izazov”, napisao je Haradinaj, objavivši zajedničke fotografije sa svojim “saborcima”.

Najviše rangirani oficir takozvane OVK, koji je do sada pozvan u Hag je bivši načelnik genaralštaba, Suljejman Seljimi, zvani Sultan. Njegov advokat Tom Gaši nam je ranije rekao da očekuje pozive za još dva svoja klijenta, koji su na mnogo višim pozicijama.

“Niko nema imunitet da ne bude pozvan u Hag, bilo na kojoj državnoj ili političkoj funkciji da se nalazi ili se nalazio od 1998. godine. To je na osnovu kosovskog zakona. Ja mislim da svi oni koji su pozvani u Hag, a neće biti saslušavani na Kosovu, oni su jednostavno osumnjičeni. Do sada nemamo podignute optužnice, ali će one vrlo brzo biti podignute, mislim za par nedelja ili par meseci”, rekao je Gaši.

Mediji na albanskom spekulišu i da bi jedan od osumnjičenih mogao da bude i predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, što do sada nije potvrđeno. Po rečima advokata Gašija, samo glavni tužilac Specijalnog tužilaštva u hagu, Amerikanac Džek Smit, zna protiv koga će biti podignute optužnice i da je sve ostalo nagađanje.

Podsećamo, Specijalni sud za ratne zločine bivših pripadnika takozvane OVK, formiran je 2015. godine, na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija. Marti je 2010. u svom izveštaju objavio da je oko 500 civila, od toga oko 400 nealbanaca, uglavnom Srba, oteto nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova i Metohije, te da je deo njih prebačen u Albaniju u cilju trgovine organima.

Anđelka Ćup