Студенти из уже Србије прикупили и поделили више од 600 пакетића српским малишанима са КиМ

Традиционална хуманитарна акција „Космету на поклон од студената“ у чију организацију су укључени сви Универзити из Србије, настављена је и ове године поделом пакетића малишанима са Косова и Метохије. Тридесетпеторо студената из Новог Сада, Врања, Ниша, Краљева, Крагујевца и Београда, током ове акције, дружило се са децом из Клокота, Врбовца, Могиле, Новог Брда, Ораховца и Гораждевца, којима су уједно поделили поклон пакетиће.  

Стефан Иветић, студент Правног факутета из Новог Сада, одакле је покренута иницијатива, каже да студенте нису обесхрабриле лоше вести које свакога дана стижу из јужне српске покрајине.

Фото: Славиша Грковић, Жунгул, ГрачаницаОнлајн

„Ако сви ови људи, у оваквим околностима, живе овде са својом децом,  најмање што можемо јесте да будемо толико храбри да дођемо и да их обиђемо, бар једном годишње“, каже Стефан и додаје да се, на жалост, недовољно пажње посвећује српском народу са Косова и Метохије јужно од Ибра.

„ И друга удружења требало би да следе пример студената, те да се повећа хуманиарна активност усмерана ка српским енкалавама на Косову и Метохији“, рекао је Иветић.

Суденти су из манастира Светих Архангела, где су коначили, у Ораховац стигли у јутарњим часовима, ту су се дружили са децом и поделили укупно 65 пакетића, колико у овом граду живи српске деце, рачунајући малишане од старости новорођенчета до узраста ученика осмог разреда.

Фото: Славиша Грковић, Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Горан Младеновић, студент енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету у Нишу каже да негове колеге са факултета већ другу годину учествују у акцију „Космету на поклон од студената“.

„Студенти су много пута показали и сада показују да су саосећајни и да воле да помогну и не само материјално. Овој деци је заиста драго кад нас виде, драго им је да се дружимо и да смо међу њима, пакетићи и поклони су на последњем месту. Надам се, а и сигуран сам да ће будуће генерације младих студената са наших факултета наставити ову акцију, верује Горан Младеновић и додаје да „деца шире срећу и све нас чине срећнијим“.

После Ораховца студенти су се упутили пут Гораждеца јер је и тамошњој деци требало поделити пакетиће и дружити се с њима.

Фото: Славиша Грковић, Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Студенти су уједно обишли и манастире, Бањску, Грачаницу, Пећку Патријаршију, Дечане, Свете Архангеле код Призрена. Многи су први пут на Косову тако да је за њих бити део ове приче био прави доживљај и животно искуство.

Стефан Димић, студент Педагошког факултета у Врању, каже да је најлепше од свега  видети осмехе на лицима деце и родитеља.

 „Желели смо да покажемо да виде да се и ми боримо за њих и да не одустајемо од њих“, каже Стефан из Врања.

Током акције српских студената прикупљено је и подељено више од шест стотина пакетића.

 

 О. Радић – И.Миљковић