Počeli “informativni razgovori” bivših pripadanika OVK u Hagu

Foto KosovaLive: Rustem Mustafa – Remi

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Rustem Mustafa – Remi je pre jučerašnjeg odlaska u Hag, gde je tokom današnjeg dana trebalo da bude saslušan u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine za Kosovo, novinarima izjavio da je takav poziv sasvim normalan, jer se zasniva na optužbama na račun bivših pripadnika OVK, iznetih u Izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija.

“Idem u svojstvu ispitanika, normalno u svojstvu svedoka i osumnjičenog. Braniće me domaći advokat. Idem da se odazovem pravdi. Naravno da sam nevin”, izjavio je Mustafa.

Iako je ranije bilo najavljeno da će i Sami Ljuštaku, bivši komandant za region Drenice biti ispitan danas, njegov advokat Arianit Koci je objasnio da je odloženo za 16. januar, jer ga brane isti advokati kao i Mustafu. Za razliku od Mustafe, Ljuštaku je izjavio da ne zna u kom svojstvu mu je Specijalni sud za ratne zločine poslao zahtev za saslušanje.

Pretpostavlja se da je do sada najmanje deset bivših pripadnika OVK primilo pozive za saslušanje, vezane za njihove aktivnosti tokom ratnih sukoba na Kosovu, a do sada je samo Remzi Šalja, izjavio da se neće odazvati pozivu jer ne veruje “tom sudu”. Od dobijanja poziva, Šalji se gubi svaki trag, a njegov advokat tvrdi da ne zna gde se trenutno nalazi.

Upućivanje prvih poziva od strane Specijalnog suda izazvalo je ponovo reagovanja, kako organizacija proizašlih iz bivše OVK, tako i predstavnika institucija.

Organizacija veterana rata OVK je putem saopštenja ponovila stav da je Specijalni sud u Hagu diskriminirajući, jer se sudi samo Albancima, a ne i Srbima koji su, kako su rekli, počinili zločine na Kosovu.

“Organizacija veterana rata OVK se protivi pozivima bivših pripadnika OVK bez definisanog statusa na informativne razgovore od strane Specijalnog tužilaštva, koje za cilj ima da iz ovih informativnih razgovora obezbedi dokaze i da zatim optuži borce OVK. Organizacija veterana OVK poziva sve koje je pozvao Specijalni sud da ne prihvate da sarađuju sa Specijalnim tužilaštvom, dakle ne daju izjave pred njim, jer on nema dokaza, ali putem tih informativnih razgovora nastoji da ih (dokaze) izvuče i kazni borce OVK”, navodi se pored ostalog u saopštenju ove organizacije.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je izjavio da će Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku, kao i svaki borac, u Hagu braniti rat OVK.

“Postoji samo jedna istina o ratu OVK, pravedan rat sa ciljem i delovanjem. Dakle, iz Specijalnog suda, kao izazova, izaći ćemo čistog obraza”, izjavio je Veselji.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na svom Facebook profilu između ostalog napisao da veruje u nevinost dvojice bivših komandanata OVK, Mustafe i Ljuštakua.

“Kao vaš saborac i predsednik zemlje, imam potpuno poverenje u uzvišene vrednosti za koje smo se borili. Zajedno smo dobili mnoge bitke, slobodu i nezavisnost Kosova. Zajedno, sa ponosom, savladaćemo i naredne izazove. U vremenu ekzistencijalne pretnje, vi ste vašom hrabrošću i znanjem nemoguće učinili mogućim, da san postane realnost. Vi ste nacionalni ratni heroji, s toga ćete ostati zauvek takvi za institucije i narod Kosova”, napisao je pored ostalog Hašim Tači.

I dok jedan broj političara i analitičara smatra da je Specijalni sud osnovan da bi se sudilo OVK, član Glavnog odbora Demokratskog saveza Kosova (DSK) Meljihate Termkoli je na svom Facebook profilu napisala da niko ne sudi borbi Albanaca za slobodu, niti OVK-u i da OVK nema potrebe da se brani.

“Tri godine zaredom 2015- 2018., u Skupštini Kosova, mnogi poslanici, takozvani ‘komandanti’ OVK užasavali su javnost Kosova najtežim optužbama jednih protiv drugih za zločine, za bogaćenje i za šta sve ne. Tada sam im u skupštini rekla da “pripremaju jedni drugima dosijee za Specijalni sud. Zar nije tako?!”, napisala je pored ostalog Termkoli.

Tom Gaši, advokat Suljejmana Seljimija, bivšeg komandanta OVK, izjavo je medijima da je njegov klijent aktuelno na lečenju u bolnici u Prištini. Doktor odeljenja za Otorinolaringologiju Hajdin Tači je izjavio da će Seljimi ostati na lečenju još najmanje deset dana.

“On je došao sa simptomima vrtoglavice, praćene nestabilnim pokretima. Tu je i mučnina. Ovi se simptomi tretiraju terapijom a ne hirurškom intervencijom”, izjavio je Hajdin Tači.

Inače, Seljimi bi u Specijalnom tužilaštvu u Hagu trebalo da se pojavi u drugoj nedelji januara meseca. On aktuelno služi kaznu zatvora u trajanju od 7 godina zbog počinjenih ratnih zločina u slučaju poznatom kao “Drenica 2”.

Inače u budžetu za 2019. Godinu, Vlada Kosova je predvidela sumu od preko milion i po evra za advokate koji će braniti osumnjičene u Specijalnom sudu za ratne zločine kao i troškove njihovih članova porodice koji će putovati u posete osumnjičenima ili eventualno optuženima.

Dok se ne zna koliko će za usluge dobijati domaći advokati, kosovski mediji su preneli da je jedan od branioca i Džefri Najs, tužilac u Haškom tribinalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, u slučaju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. On će, prema saznanjima kosovskih medija biti deo kosovskog tima odbrane. Za sada je obelodanjeno da če Najs biti jedan od branilaca Samija Ljuštakua.

Šef Ureda za odbranu potencijalnih optuženih od Specijalnog suda, Driton Ljajči je za televiziju T7 potvrdio da britanski advokat Džefri Najs očekuje da njegova dnevnica iznosi 2.200 evra i plus da budu plaćeni putni troškovi.

“Odvojili smo budžet i očekujemo susret sa advokatom Najsom u Hagu, ali očekujemo i usvajanje budžeta Kosova i sve je u redu”, izjavio je Ljajči i dodao da će iz budžeta biti plaćeni i domaći advokati.

Specijalni sud za ratne zločine za Kosovo osnovan je nakon objavljivanja izveštaja švajcarskog senatora Dika Martrija u Savetu Evrope, u kojem tvrdi da su od 1998 do 2000.te godine, odnosno tokom i nakon rata na Kosovu, počinjeni ratni zločini i da su za njih odgovorni čelnici OVK.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive