Поводом убиства Оливера Ивановића и даље владају мук и тишина

Дебата на тему „Шта се променило ‘после 16. јануара 2018. године“ на којој су панелисити били Ксенија Божовић, потпредседница ГИ „Србија, демократија, правда“, председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић и Миодраг Милићевић, извршни директор НВО „Актив“  одржана је у Митровачком друштвеном клубу, у оквиру пројекта Центра грађанске енергије финансираног од Косовске фондације за отворено друштво.

Ксенија Божовић је истакла да и даље након годину дана владају мук и тишина и да је важно сазнати истину, како због Оливера, тако и због даље будућности Срба на Косову и Метохији . Навела је да се и даље осећају страх и притисак.

Миодраг Милићевић истиче да је ситуација веома алармантна , да је забележен тренд одласка људи и колективне апатије. ,,Не бих се усудио да прогнозирам да ће ситуација бити битније поправљена у годинама које су пред нама“, рекао је. Наводи да је важно што тема није заборављена и да је потребно да пажња шире јавности остане на површини.

,,Ово је политичко убиство, а свако политичко убиство има свој одређени циљ и поруку. То је порука политичарима, можда и следбеницима Оливера Ивановића, можда и грађанима, да може и њима да се деси тако нешто“, рекао је Ничић. Истакао је да медији не смеју да дозволе да се ова тема и овај случај гурну под тепих, јер живот иде даље, али је питање и како иде даље.

Директор НВО Актива  коментаришући Анализу трендова – истраживање коју његова организација већ три године уназад спроводи, изнео је податак да се у односу на претходне две ове године дупло мањи број људи осећа слободним да изрази своје политичке ставове и да, стога, треба тражити срж овог проблема. Према истом истраживању из 2017. године, Оливер Ивановић био је убедљиво најпопуларнији политичар на северу Косова, подвукао је Милићевић.

„Веома је битно поменути чињеницу да народ нема поверења ни у једног политичара на северу Косова и тај проценат је 88 одсто”, додао је Миодраг.

Наводећи да и поред међусобног оптуживања Београда и Приштине, нико није изнео конкретне доказе за то Ничић каже и: ,,То што су урадили за годину дана, за мене је чисто замајавање јавности око овог убиства“. Рекао је да му све личи на политичку трговину, те да док су актуелне власти и у Приштини и  у Београду убиство неће бити откривено.  У контексту тога, сматра да би требало формирати независну међународну експертску комисију која би се бавила случајем убиства.

Надаље, Миодраг Милићевић наводи да не постоји институционална воља и то назива кризом поверења у институције система да се овакви случајеви решавају и да се крене у једну свеобухватну, темељну реформу, како правосудног тако и полицијског система који, каже, евидентно не функционише.

 ,,Да он функционише ми не би данас имали таблоидну истрагу која се води између Београда и Приштине, већ темељну истрагу где бисмо имали тужиоца који би обавештавао ширу јавност, о чему се ту ради и какве су последице које су настале”, објашњава он.

Ксенија Божовић је казала да је истрага кренула у погрешном правцу, те да је вођена непрофесионално од самог старта и додаје:

,,Убиством Оливера Ивановића убијена је нада да ово може да буде нормално, демократско друштво”.

Председник УНС-а на Косову истакао је да је Оливер веровао у систем јер је био одговоран човек, мислећи да сви треба да се понашају одговорно на позицијама на којима се налазе.

,,Убити човека који је био алтернатива примитивизму, бахатости, па могу да кажем и насиљу је трагедија за једно друштво“, рекао је Ничић.

Каже и да нема демократије, док институције владавине права не почну да раде свој посао и док нема слободних медија, као и да добар део најутицајнијих медија није слободан.

“У Србији и на Косову већ 20-30 година владају исти људи и ја сам скептичан да ћемо у скоријем периоду доживети некакву слободу и некакву демократију“, закључује Ничић.