„Simonida“, u čast Božićnih i Novogodišnjih praznika

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Hor „Simonida“

Hor „Simonida“ održao Božićno – Novogodišnji koncert u Gračanici. Koncert je ulepšao folklorni ansambl „Slavuj“ iz Novog Badovca, a iznosom od 1.000 evra, podržala ga je Opština Gračanica.

Hor „Simonida“, duhovnim i kosovskim etno pesmama čestitao Božićne i Novogodišnje praznike publici u Gračanici. Iako sala Doma kulture nije bila puna, svi koji su došli, nisu se pokajali. Vođeni veštom rukom mladog dirigenta Lazara Danića, pevači hora „Simonida“, pokazali su zašto su za manje od dve godine postali nezamenljiv deo bilo kakvog kulturnog događaja na centralnom Kosovu, ali i šire.

Predsednik udruženja „Simonida“, u okviru kojeg je osnovan istoimeni hor, Bratislav Bogdanović, već je najavio nove nastupe.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Bratislav Bogdanović

„Pripremamo koncert u čast 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. To je veliki jubilej koji treba obeležiti nizom manifestacija, pa ćemo i mi u saradnji sa Domom kulture i organizacijama koje se bave kulturom na ovim prostorima, pripremiti adekvatan program“, kaže Bogdanović.

Treba napomenuti da hor „Simonida“, nema svoj prostor za vežbanje i nema svoje instrumente, pa se rukovodioci i mladi muzičari snalaze. Probe održavaju u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“, a instrumente pozajmljuju od Muzičke škole iz Gračanice. U horu, koji se finansira samo preko projekata, trenutno je dvadeset petoro mladih, uzrasta od 11 do 18 godina.

Anđelka Ćup