Укидање таксе у лавиринту притисака и ризика од последица

Комесар Европске Уније (ЕУ) за проширење и добросуседску сарадњу Јоханес Хан, данас у Приштини разговара са премијером Косова Рамушом Харадинајем о могућности да Влада Косова повуче одлуку о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске робе, како би се отворио пут наставку косовско–српског дијалога у Бриселу.

Како преноси један број медија, позивајући се на изворе унутар Владе Косова, очекује се да Хан у преговорима понуди решење за отклањање блокаде за наставак дијалога, односно чврсто обећање да ће се веома брзо укинути визна либерализација за грађане Косова или да ће евентуалним коначним и свеобухватним Споразумом, Србија признати косовску независност.

Претходно је Хан у више наврата тражио повлачење одлуке о увођењу такси на увоз српске и робе из Босне и Херцеговине, али премијер Косова Рамуш Харадинај то одбија са образложењем да се ради о реципрочним мерама према Србији, која је активно лобирала код земаља које су признале косовску независност, да повуку ту одлуку, или код међународних организација против учлањења Косова. И током јучерашњег дана америчка амбасада у Приштини је за телевизију Клан Косова изјавила да не види да Косово нешто добија од мера које је донела за увоз српске робе.

“Наш став око такси није промењен. САД у континуитету тражи од косовских челника да одмах суспендују таксе за српске и производе из Босне и Херцеговине (БиХ). Снажно позивамо да се размотри кључни фокус интереса Косова – а то је европска будућност и нормализација односа са Србијом”, пренео је “Клан Косова”.

Међутим, током јучерашње посете Косовској агенцији за приватизацију, премијер Рамуш Харадинај је поновио да не мисли да ће одлука о таксама бити промењена.

“Данас би смо укинули (таксе) да имамо споразум о признању, али не у фебруару, али можемо да их никада не укинемо уколико Србија не буде спремна да нас призна. Ово нема везе са Амерком, већ са Русијом и Србијом”, изјавио је Харадинај.

Након поруке Стејт департмента косовским званичницима, да америчка подршка Косову није безусловна и да се треба укинути такса од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, представници владине коалиције сматрају да не треба доводити у опасност одличне односе са америчким савезницима и пријатељима и да се треба пронаћи разумно решење за упућене им захтеве.

Такво мишљење дели и шеф косовске дипломатије Бехџет Пацоли, а заменик премијера Фатмир Љимај је у емисији “Зона Б”, на телевизији Клан Косова изјавио да је одлука о увођењу такси на српску робу политичка одлука коју је донела Влада Косова и да Влада преузима одговорност и да подржава премијера Косова око сваке одлуке која је донета и која ће остати на снази.

“Треба да се створи двосмерна клима – Србија треба да прекине са својим непријатељским поступцима према Косову и да покаже вољу да седне како би се пронашао споразум”, изјавио је Љимај.

И други заменик премијера Енвер Хоџај каже да је уведена такса на увоз робе из Србије и БиХ разумна али и да не треба да угрози односе Косова са САД И ЕУ.

“Такса треба да остане на снази онолико, колико је од интереса за Косово, а истовремено су интереси Косова исти као и Америке. Не можемо имати велике геостратешке интересе ако немамо америчку подршку”, изјавио је Хоџај.

Шеф посланичке групе Демократске партије Косова Мемљи Краснићи је у емисији “Пресинг” на телевизији Т7 изјавио да ако САД траже укидање таксе, онда се такав захтев треба размотрити, али да то не значи да ће бити и укинуте. Краснићи је такође најавио да ће, највероватније наредне недеље косовски званичници, разговарати са америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом, како би анализирали ситуацију везану за таксе и поруке које је око овог питања послао Стејт департмент.

Сличан став изнео је и потпредседник Демократске партије Косова Уран Исмаиљи, наводећи да су постигнути и економски и политички резултати увођењем такси на српску робу, али да се сада Косово суочава са притиском САД да се оне укину.

“Интересе Косова у овом случају, треба да хармонизујемо са америчким интересима, јер у супротном довођење у опасност америчких интереса на Косову може бити ризично, изјавио је Исмаиљи.

Косовски аналитичари сматрају да је један од начина превазилажења “проблема” уведених такси консултација са међународним представницима, а Артан Мухаџери сматра да Косово треба да буде опрезно, како би сачувало добре односе са САД.

“Ако Косово инсистира на таксама од 100 одсто, идентификоваће се као блокирајући фактор свих процеса дијалога и имаће великих последица. Дакле, доћи ће до изолације државе Косова, значајно урушавање односа са нашим међународним савезницима, посебно са САД и угрозиће сваки, и онако закаснели процес европских интеграција”, рекао је Мухаџери.

Јета Краснићи из Демократског Института Косова, сматра да “може бити последица ако се нанесе штета стратешком партнерству са САД, али и да верује да ће косовска страна бити конструктивна и да ће предузети кораке који су у интересу Косова”.

Према извештају Царина Косова, од доношења одлуке о увођењу такси до данас, српски извозници су претрпели штету у висини од 80 милиона евра, а према изворима из БиХ, босанско-херцеговачки привредници у висини од 4,5 милиона евра. Ипак, Влада Косова је јуче одлучила да за робу, која је допремљена на Косово пре ове одлуке (21. новембра прошле године), неће бити потребно платити таксу од 100 одсто, него само 10 одсто, према претходној владиној одлуци (6. новембра прошле године) о таксама на увоз робе из Србије и БиХ. Како преноси део косовске штампе, у депоима је ускадиштено робе у вредности од око 2 милиона и 200 хиљада евра, од чега су скоро 80 одсто прехрамбени производи.

Како преноси онлине новина “Блиц”, позивајући се на медије у БиХ, босански министар за спољну трговину и економске односе Мирко Шаровић је потврдио да је Косово прихватило билатералне преговоре за повлачење одлуке о таксама на босанску робу и да се припрема састанак на експертском нивоу за проналажење адекватног решења за ово питање.

Међутим, портпаролка Владе Косова Доњета Гаши каже да је Влада позитивно одговорила на захтев за састанак у склопу ЦЕФТА-е у вези таксе за босанске производе и да ће косовски министар за трговину следеће недеље у Сарајеву разговрати на ову тему.

“Ми ћемо саслушати њихове захтеве, али такође ћемо бранити наше ставове и принципе. Дакле, не ради се о преговорима око овог питања, али ће Косово бранити своју позицију и принципе због којих је наметнута та тарифа. Косово је у обавези да поштује ову форму комуникације унутар ЦЕФТА-е” изјавила је Доњета Гаши за Радио Слободна Европа.

 

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај