Ukidanje takse u lavirintu pritisaka i rizika od posledica

Komesar Evropske Unije (EU) za proširenje i dobrosusedsku saradnju Johanes Han, danas u Prištini razgovara sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem o mogućnosti da Vlada Kosova povuče odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe, kako bi se otvorio put nastavku kosovsko–srpskog dijaloga u Briselu.

Kako prenosi jedan broj medija, pozivajući se na izvore unutar Vlade Kosova, očekuje se da Han u pregovorima ponudi rešenje za otklanjanje blokade za nastavak dijaloga, odnosno čvrsto obećanje da će se veoma brzo ukinuti vizna liberalizacija za građane Kosova ili da će eventualnim konačnim i sveobuhvatnim Sporazumom, Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Prethodno je Han u više navrata tražio povlačenje odluke o uvođenju taksi na uvoz srpske i robe iz Bosne i Hercegovine, ali premijer Kosova Ramuš Haradinaj to odbija sa obrazloženjem da se radi o recipročnim merama prema Srbiji, koja je aktivno lobirala kod zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, da povuku tu odluku, ili kod međunarodnih organizacija protiv učlanjenja Kosova. I tokom jučerašnjeg dana američka ambasada u Prištini je za televiziju Klan Kosova izjavila da ne vidi da Kosovo nešto dobija od mera koje je donela za uvoz srpske robe.

“Naš stav oko taksi nije promenjen. SAD u kontinuitetu traži od kosovskih čelnika da odmah suspenduju takse za srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine (BiH). Snažno pozivamo da se razmotri ključni fokus interesa Kosova – a to je evropska budućnost i normalizacija odnosa sa Srbijom”, preneo je “Klan Kosova”.

Međutim, tokom jučerašnje posete Kosovskoj agenciji za privatizaciju, premijer Ramuš Haradinaj je ponovio da ne misli da će odluka o taksama biti promenjena.

“Danas bi smo ukinuli (takse) da imamo sporazum o priznanju, ali ne u februaru, ali možemo da ih nikada ne ukinemo ukoliko Srbija ne bude spremna da nas prizna. Ovo nema veze sa Amerkom, već sa Rusijom i Srbijom”, izjavio je Haradinaj.

Nakon poruke Stejt departmenta kosovskim zvaničnicima, da američka podrška Kosovu nije bezuslovna i da se treba ukinuti taksa od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe, predstavnici vladine koalicije smatraju da ne treba dovoditi u opasnost odlične odnose sa američkim saveznicima i prijateljima i da se treba pronaći razumno rešenje za upućene im zahteve.

Takvo mišljenje deli i šef kosovske diplomatije Behdžet Pacoli, a zamenik premijera Fatmir Ljimaj je u emisiji “Zona B”, na televiziji Klan Kosova izjavio da je odluka o uvođenju taksi na srpsku robu politička odluka koju je donela Vlada Kosova i da Vlada preuzima odgovornost i da podržava premijera Kosova oko svake odluke koja je doneta i koja će ostati na snazi.

“Treba da se stvori dvosmerna klima – Srbija treba da prekine sa svojim neprijateljskim postupcima prema Kosovu i da pokaže volju da sedne kako bi se pronašao sporazum”, izjavio je Ljimaj.

I drugi zamenik premijera Enver Hodžaj kaže da je uvedena taksa na uvoz robe iz Srbije i BiH razumna ali i da ne treba da ugrozi odnose Kosova sa SAD I EU.

“Taksa treba da ostane na snazi onoliko, koliko je od interesa za Kosovo, a istovremeno su interesi Kosova isti kao i Amerike. Ne možemo imati velike geostrateške interese ako nemamo američku podršku”, izjavio je Hodžaj.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je u emisiji “Presing” na televiziji T7 izjavio da ako SAD traže ukidanje takse, onda se takav zahtev treba razmotriti, ali da to ne znači da će biti i ukinute. Krasnići je takođe najavio da će, najverovatnije naredne nedelje kosovski zvaničnici, razgovarati sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom, kako bi analizirali situaciju vezanu za takse i poruke koje je oko ovog pitanja poslao Stejt department.

Sličan stav izneo je i potpredsednik Demokratske partije Kosova Uran Ismailji, navodeći da su postignuti i ekonomski i politički rezultati uvođenjem taksi na srpsku robu, ali da se sada Kosovo suočava sa pritiskom SAD da se one ukinu.

“Interese Kosova u ovom slučaju, treba da harmonizujemo sa američkim interesima, jer u suprotnom dovođenje u opasnost američkih interesa na Kosovu može biti rizično, izjavio je Ismailji.

Kosovski analitičari smatraju da je jedan od načina prevazilaženja “problema” uvedenih taksi konsultacija sa međunarodnim predstavnicima, a Artan Muhadžeri smatra da Kosovo treba da bude oprezno, kako bi sačuvalo dobre odnose sa SAD.

“Ako Kosovo insistira na taksama od 100 odsto, identifikovaće se kao blokirajući faktor svih procesa dijaloga i imaće velikih posledica. Dakle, doći će do izolacije države Kosova, značajno urušavanje odnosa sa našim međunarodnim saveznicima, posebno sa SAD i ugroziće svaki, i onako zakasneli proces evropskih integracija”, rekao je Muhadžeri.

Jeta Krasnići iz Demokratskog Instituta Kosova, smatra da “može biti posledica ako se nanese šteta strateškom partnerstvu sa SAD, ali i da veruje da će kosovska strana biti konstruktivna i da će preduzeti korake koji su u interesu Kosova”.

Prema izveštaju Carina Kosova, od donošenja odluke o uvođenju taksi do danas, srpski izvoznici su pretrpeli štetu u visini od 80 miliona evra, a prema izvorima iz BiH, bosansko-hercegovački privrednici u visini od 4,5 miliona evra. Ipak, Vlada Kosova je juče odlučila da za robu, koja je dopremljena na Kosovo pre ove odluke (21. novembra prošle godine), neće biti potrebno platiti taksu od 100 odsto, nego samo 10 odsto, prema prethodnoj vladinoj odluci (6. novembra prošle godine) o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH. Kako prenosi deo kosovske štampe, u depoima je uskadišteno robe u vrednosti od oko 2 miliona i 200 hiljada evra, od čega su skoro 80 odsto prehrambeni proizvodi.

Kako prenosi online novina “Blic”, pozivajući se na medije u BiH, bosanski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović je potvrdio da je Kosovo prihvatilo bilateralne pregovore za povlačenje odluke o taksama na bosansku robu i da se priprema sastanak na ekspertskom nivou za pronalaženje adekvatnog rešenja za ovo pitanje.

Međutim, portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši kaže da je Vlada pozitivno odgovorila na zahtev za sastanak u sklopu CEFTA-e u vezi takse za bosanske proizvode i da će kosovski ministar za trgovinu sledeće nedelje u Sarajevu razgovrati na ovu temu.

“Mi ćemo saslušati njihove zahteve, ali takođe ćemo braniti naše stavove i principe. Dakle, ne radi se o pregovorima oko ovog pitanja, ali će Kosovo braniti svoju poziciju i principe zbog kojih je nametnuta ta tarifa. Kosovo je u obavezi da poštuje ovu formu komunikacije unutar CEFTA-e” izjavila je Donjeta Gaši za Radio Slobodna Evropa.

 

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj