Beli božur za Jana Bratua i posthumno za Olivera Ivanovića, Crni božur za Srpsku listu

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Beli božur za Jana Bratua

Beli božur, tradicionalno priznanje pojedincima i institucijama koje Udruženje novinara Srbije na Kosovu dodeljuje za najbolju saradnju sa medijima, ove godine je dobio šef misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu. Isto priznanje je posthumno dodeljeno i ubijenom Oliveru Ivanoviću, a Crni božur, za najlošiju saradnju, drugu godinu zaredom je dobila politička partija Srpska lista.

Od 2014. godine, priznanja za najbolju i najlošiju saradnju sa medijima, Beli i Crni božur, pojedincima i institucijama dodeljuje Udrženje novinara Srbije na Kosovu. Danas je Beli božur dodeljen šefu misije OEBS na Kosovu, Janu Bratuu, a Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera Ivanovića primio je Beli božur koji je posthumno dodeljen tragično stradalom lideru Srba, koji je ubijen prošle godine 16. januara. Počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića još uvek nisu pronađeni.

U obrazloženju odluke za posthumno priznanje Oliveru Ivanoviću, koje je pročitala urednica RTV KIM, Zorica Vorgučić, rečeno je da su „novinari u studiju uvek imali gosta koji je bio spreman da govori i da bez pratnje i problema stigne do svih lokalnih medija i južno od Ibra. Novinari znaju da njegov telefon za njih nikada nije bio van dometa. Verujem da i danas mnogi znaju taj broj bez gledanja u imenik“, rečeno je u obrazloženju.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Beli božur posthumno za Olivera Ivanovića

“Ne sumnjam da je vaš sud ispravan i jak. Oliver je čovek koji je shvatao ulogu novinara i koji je koristeći se medijima želeo da se njegova misao i njegovog okruženja plasira u narod, kako bi se informacija o životu i uslovima života proširila mnogo dalje od Kosova i Metohije, kako bi stigla i u svet. Nadam se da je to ostavilo traga. Zovu vas silom. Vi jeste sila. Mislim da je upravo to ono što je Oliveru bilo u svesti svakog trenutka i u svakom kontaktu s vama“, rekao je Miroslav Ivanović, zahvalivši se na priznanju u ime porodice i saradnika pokojnog Olivera Ivanovića.

Šeh misije OEBS na Kosovu Jan Bratu je, prema obrazloženju, dosledno opravdao ulogu misije kojom rukovodi i svojim javnim istupanjima i redovnim kontaktima sa medijima pokazao važnost saradnje sa novinarima, a izuzetno je važno njegovo zalaganje za rešavanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu.

„Zaista sam zahvalan na priznanju, ali i pomalo iznenađen jer sam samo radio ono što je normalno raditi. Ljudi na mojoj ili sličnim pozicijama moraju biti otvoreni prema medijima i da odgovaraju na njihova pitanja. Naravno, ponekad su mediji kritički nastrojeni i nekada nije lako ulaziti u diskusiju sa njima. Nekada čak mislimo da je kritika nefer, ali ukoliko verujemo u demokratiju, to je neophodno. Moramo biti odgovorni prema ljudima, moramo da pokušamo da odgovorimo na pitanja, da damo objašnjenja, da isto tako odgovorimo i na kritike“, rekao je Bratu nakon prijema priznanja i dodao:

„Slučaj ubijenih i nestalih novinara i pitanje bezbednosti novinara je pitanje kojem pristupam veoma ozbiljno. Angažovan sam na ovom pitanju upravo zbog novinara. Rad UNS-a i novinarke Jelene Petković su učinili da se i ja više pozabavim ovim pitanjem. Bez aktivnosti UNS-a, ne mislim i ne verujem da bismo mi kao Misija OEBS-a bili ovoliko angažovani na ovom pitanju“, rekao je Bratu.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: dodela priznanja Beli i Crni božur

 

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, prilikom uručenja posthumnog priznanja Beli božur Oliveru Ivanoviću, koje je primio njegov brat Miroslav, obećao je da novinari neće prestati da tragaju za istinom.

„Gospodine Ivanoviću, želeo bih da vam obećam, ne u ime svih naših kolega novinara, ali u ime mnogih, da nećemo dozvoliti da Oliver ode u zaborav i da ćemo nastaviti da svakodnevno postavljamo pitanje, ko je i zašto ubio jednog od naših najboljih sagovornika“.

Članovima Srpske liste nije uručen Crni božur jer niko od članova ove političke partije nije prisustvovao dodeli. Podsećamo da dobitnici Crnog božura nikada do sada nisu prisustvovali dodeli priznanja.


“Suštinski dokaz demokratičnosti i transparentnosti u radu i ponašanju je upravo otvorenost za medije i javnost. Izbegavanje suočavanja sa javnošću može da znači birokratsko ponašanje, može da znači neznanje, neobrazovanost ili zlonamerno skrivanje informacija od javnosti, zloupotrebu položaja ili eventualno kriminogeno i kriminalno ponašanje“, rekao je danas pre dodele priznanja Beli i Crni božur, novinar i publicista Đorđe Jevtić.


Anđelka Ćup