Kancelarija za KiM osudila napad na ambulantu u selu Novake kod Prizrena

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje napad na ambulantu u selu Novake kod Prizrena, i upozorava da je reč o očiglednom pokušaju zastrašivanja malobrojnih Srba koji su ostali da žive u Metohiji u nemogućim uslovima i uprkos svakodnevnim pritiscima.

„Zdravstveni objekti su u civilizovanom svetu pošteđeni razaranja, čak i u ratnim uslovima, a ovaj vandalski napad pokazuje razmere albanskog šovinizma i svu žestinu mržnje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, uz napomenu da međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, s obzirom na eskalaciju neprijateljstva prema Srbima južno od Ibra, srpskom narodu hitno osiguraju bolju i efikasniju zaštitu, jer su,kako se dalje navodi, na to obavezane i svojim mandatom i vrednostima koje deklarativno brane.

„Prištinu još jednom pozivamo da prestane da gradi društvenu klimu u kojoj će ovakvi napadi biti tolerisani, odobravani ili čak podsticani od strane najekstremnijih albanskih političkih struktura“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podsećamo da je TV Most ranije javila da je u selu Novake kod Prizrena, sinoć obijena ambulanta i da su nepoznati napadači polomili nekoliko prozora. Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji.

A.Ć.