Hašim Tači: „Mitrovica i Trepča, kao i Gazivode ostaju u okviru Republike Kosova“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Hašim Tači je danas izjavio da „Mitrovica i Trepča, kao i Gazivode ostaju u okviru Republike Kosova“.

Hašim Tači je danas izjavio da „Mitrovica i Trepča, kao i Gazivode ostaju u okviru Republike Kosova“. On je posle sasatanka sa koopredsedavujićim kosovskog pregovaračkog tima, Špendom Ahmetijem i Fatmirom Ljimajem još rekao da je njegova kacelarija pripremila dokument, koji bi trebalo da predstavlja osnovicu sporazuma između Srbije i Kosova. Dokument, kako je rekao, između ostalog obuhvata i povratak raseljenih, prava manjina i nevećinskih zajednica, kao i vraćanje arheoloških i umetničkih dela koja su odneta u Srbiju.

„Tu su obuhvaćeni i svi sporazumi iz tehničkog dijaloga, od 2015. godine do uspostavljanja sveobuhvatnog sporazuma, kao i ekonomska i infrastrukturna saradnja. Težnja državne kosovske delegacije jeste da u narednim nedeljama i mesecima postigne sveobuhvatni sporazum, pravno obavezujući na međunarodnom nivou, kojim se garantuje prijem Kosova u UN, priznanje od strane Srbije, a samim tim na globalnom nivou će to biti potpuna konsolidacija naše države, što podrazumeva da više nikada neće biti rata između Kosova i Srbije“, rekao je između ostalog kosovski predsednik, tvrdeći da će i Kosovo i Srbija ostati multietnička društva i da neće biti granica po etničkom osnovu i dodao:

„Ja i dalje verujem da će konačni sporazum obuhvatiti prisajedinjenje Medveđe, Preševa i Bujanovca Kosovu i garantujem, kako bi izbegao sve spekulacije, i Mitrovica i Trepča, kao i Gazivode će biti u okviru Republike Kosova“.

Kosovo ne treba da stvara barijere i poteškoće za nastavak dijaloga i ne treba da jača negativnu sliku pred svojim prijateljima, dodao je Tači, naglasivši da je neophodna saradnja sa EU, SAD i NATO-om. „Uvek kada smo sarađivali sa Evropskom unijom i SAD, mi smo pobeđivali. Tamo gde su SAD i NATO, tu su pobednici. Ko smo mi da ometamo angažovanje Evropske unije, Nato i SAD u regionu Balkana?“, zapitao se Tači.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se odazvati pozivu Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, Hašim Tači je odgovorio potvrdno:

„Zahvaljujem se svim komandantima i saborcima koji su se odazvali pozivu Specijalnog suda i pozivam sve koji dobiju poziv da se na isti odazovu. U svakom trenutku kada takav poziv dođe i na moju adresu, uz moralnu, ustavnu i međunarodnu odgovornost, odgovoriću na takav poziv i zahtev, uz potpunu transparentnost. Pozivam sve one koji budu bili pozvani, da isto tako odgovore.“

Anđelka Ćup