Постављена табла “Министарство одбране”

Таблу са натписом “Министарство одбране Косова”, јутрос је у Приштини свечано открио косовски премијер Рамуш Харадинај, уклонивши претходно стару таблу на којој је писало “Косовске безбедносне снаге”. Са Хардинајем је био и досадашњи министар КБС, а сада министар одбране, Рустем Бериша и командант КБС Рахман Рама.

„Званично, од данас је први дан од када почиње процес транзиције Снага безбедности Косова у војску Косова. Желим да се захвалим свим међународним партнерима, Сједињеним Америчким Државама, представницима НАТО-а који су овде, а посебно желим да се захвалим премијеру Косова, који је доследно у свим фазама подржавао трансформацију КБС-а и наставиће да их подржава у процесу транзиције „, рекао је Бериша, нови министар одбране и додао да ће цео процес транзиције бити постепен, транспарентан и да је планирано да за десет година војска буде потпуно “одбрамбено способна”.

Законом који је усвојен у Скупштини Косова, Косовске безбедносне снаге су постале „војне мултиетничке снаге, професионалне, наоружане и овлашћене за служење у земљи и иностранству, у складу са својим уставним и законским мандатом“, те добијају мисију да „штите територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Косова“.

Предвиђено је да војска Коосва има до 5.000 активних припадника и да буде мултиетничка, што значи да би у њеном саставу требало да буду и припадници мањина на Косову, укључујући и представнике српске националности.

„Од данас Косово поставља институционални оквир за најновију војску на свету симболичним откривањем табле са натписом Министарство одбране “, написао је Рамуш Харадинај на свом фејсбук профилу.

Претходно је Рамуш Харадинај са министрима из владе обишао гроб Ибрахима Ругове, који је умро пре 13 година.

„Његово дело и живот је утицало на стварање мирољубивог Косова за све“, рекао је том приликом Харадинај.

А.Ћ.