Vlada tvrdi da neće biti drugih ponuda oko plata u obrazovanju

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Основна школа некада "Вук Караџић" сада “Елена Гјика”

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Основна школа некада "Вук Караџић" сада “Елена Гјика”


Savet roditelja Kosova je pozdravio odluku Vlade Kosova da poveća koeficijent plata prosvetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju i zaposlenima u obdaništima,

Savet roditelja Kosova je pozdravio odluku Vlade Kosova da poveća koeficijent plata prosvetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju i zaposlenima u obdaništima, u skladu sa budžetskim mogućnostima, a od Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu zatraženo je da prekine štrajk, jer, prema njihovom mišljenju, on prevazillazi stvarne ciljeve zahteva za povećanje koeficijenta.

U saopštenju se takođe ističe da, ukoliko Ujedinjeni sindikat bude nastavio sa štrajkom, da će se sa predsednicima opštinskih saveta Kosova i Opštinskim direktoratom za obrazovanje, koordinirati naredni koraci.

Nakon susreta sa Rahmanom Jašarijem, predsednikom Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je novinarima izjavio da je Vlada ponudila povećanje plata, odnosno 20 miliona više u budžetu Kosova za obrazovanje. Dakle za nastavnike u osnovnim školama plate bi bile povećane sa 479 na 525 evra, u srednjim školama sa 534 na 597, a u obdaništima sa 447 na 501 evro.

Haradinaj je pozvao Ujedinjeni sindikat da danas započne nastava u svim školama na Kosovu, dodajući da ne treba da očekuju neku novu “ponudu”.

“Postoji opasnost, a to je da ukoliko Štrajkački savet nastavi sa štrajkom, sa ubeđenjem da ovo može da bude jedna ponuda, a zatim sledi druga…. u stvari nema drugih ponuda. Nemoguće je da se ide sa novom ponudom. Oni koji vam daju savete i sada nastavljaju sa pritiskom da može da bude i druga ponuda, pogrešno kalkulišu”, izjavio je Haradinaj.

Međutim, Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu, najavio je nastavak štrajka, insistirajući da plate u kosovskom obrazovanju budu povećane za 30 odsto, a ne za oko 10 odsto koliko je ponudio kosovski premijer.

Na ovu odluku Sindikata, ponovo je reagovao premijer, koji je istakao da je povećanje plata izazov za budžet Kosova i da nije vreme za “trgovinu” sa Ujedinjenim sindikatom.

“Nepravdeno i neetički je da se nakon ove odluke odbaciju prava naše dece na školovanje i još manje da se neki prosvetni radnik žali zbog malih plata. Nije vreme pazara, nego je vreme da se fokusiramo na podizanje kvaliteta obrazovanja. Povećanje plata je dostojanstveno i racionalno je očekivati da bude ozbiljna i reakcija. Nemojte kažnjavati decu. Dragi radnici obrazovanja – imate pristojnu platu”, napisao je svom Facebook profilu premijer Haradinaj.

Na prekid štrajka pozvalo je i Ministarstvo za obrazovanje, navodeći da nema finansijskih sredstava za povećanje plata za 30 odsto, koliko traže nastavnici i profesori.

“Ministar obrazovanja Šućri Butući i Nacionalni koordinator za državne reforme Besnik Tahiri, imali su suset sa Ujedinjenim sindikatom, kako bi čuli njihove zahteve. S druge strane, odgovarajuće parlamentarne Komisije rade na završnoj verziji Zakona o platama”, ističe Ministarstvo za obrazovanje.

I pored zahteva da se štrajk prosvetnih radnika obustavi, Ujedinjeni sindikat je putem saopštenja istakao da niko ne može da ih spreči da zakonom garantovanim pravom na štrajk, izraze protivljenje prema diskriminatorskom Zakonu o platama.

“Ne tražimo ni manje ni više od drugih i zato ćemo biti nepokolebljivi u angaživanjima i nastojanjima da se realizuju pravedni zahtevi za povećanje plata zaposlenima, u celokupnom obrazovnom sistemu, za koeficijent od najmanje 30 odsto”, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Mreža nevladinih organizacija AVONET je putem saopštenja istakla da odluka premijera Haradinaja za povećanje plata, pokazuje da kosovske institucije poštuju ovaj sektor, a od Ujedinjenog sindikata je zatražila da se prekine štrajk u osnovnim i srednjim školama, a od predsednika opština da traže odgovornost od njiehovih čelnika kako bi se započela nastava.

“Ne baš dobro stanje u obrazovanju, sa mnogo problema, nedovoljno angažovanje nastavnika, nije donelo neophodni kvalitet u ovom sektoru. Takođe, Ujedinjeni sindikat je inicirao štrajk, kojim direktno posledice imaju učenici, studenti, a te posledice treba da budu velika odgovornost čelnika Ujedinjenih sindikata”, navodi se u reagovanju AVONET-a.

Kosovski mediji su sinoć preneli da su škole u nekoliko opština, nakon ponude Vlade o povećanju plata, navodno spremne da tokom današnjeg dana okončaju štrajk i počnu sa nastavom.

Kako je prenela Radio televizija Kosovo (RTK) nastavnici su jedino u školama u opštini Junik održali prva tri časa sa učenicima, a onda su prekinuli nastavu do 15 sati, kada će se tačno znati da li će štrajk biti nastavljen ili ne.

Štajk prosvetnih radnika započeo je pre osam dana, odnosno 14. januara, na svim nivoima obrazovanja i to odmah nakon zimskog raspusta, koji je trajao dve nedelje. U štrajku se aktuelno nalazi oko 27 hiljade nastavnika, profesora i zaposlenih u obdaništima.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive