Ракић: Срби сачували мултиетнички карактер северне Косовске Митровице

Најновији напад на мир на Косову и Метохији Хашима Тачија је оличен у најави анексије Северне Митровице јер то је оно што је у његовим мислима када говори о некаквом уједињењу, наводи у саопштењу председник Српске листе, Горан Ракић.

Ракић каже да у „име српског народа који је успео да под налетима екстремиста на северу Косова и Метохије сачува слободу за себе и своје потомке, и за то плати високи цену животима своје браће и сестара, поручује Тачију да Срби никада неће дозволити уједињење северног и јужног дела Косовске Митровице, јер је уједињење о коме Тачи прича параван за етничко чишћење Срба из јединог града у коме су Срби преживели етничко чишћење 1999. Године“.

„Више од хиљаду напада које су неки Тачијеви пријатељи спровели према Србима на главном градском мосту од 1999. године до данас су имали за циљ да Срба на северу не буде, као што их и нема у јужном делу Косовске Митровице”, нагласио је Ракић.

Подсетивши да су Срби увек опредељени за мир, суживот са свима, и да су то доказали чувајући мултиетнички карактер града у коме поред Срба живе и Бошњаци, Албанци, Роми, Горанци, Турци, Египћани и многи други. Ракић даље наводи да су  на делу, а не речима показали како треба да изгледа поштовање различитости. Међутим, како је нагласио,  најаве које долазе од Тачија, којима покушава да застраши српски народ на овим просторима са гнушањем одбацујемо.

“Мир нема алтернативу, али алтернативу нема ни право на живот и слободу, и ми ћемо то знати да уз помоћ државе Србије и свог председника Александра Вучића, сачувамо”, закључио је председник Српске листе Горан Ракић.