Дом здравља Ораховац: Забрана запошљавања и несташица лекова највећи проблеми

“ Увођење такси се одразило, као и у другим срединама на Косову и Метохији, и на рад Дома здравља Призрен, којег чине, поред амбуланте у Ораховцу и амбуланте у Великој Хочи, Мушникову и селу Новаке. Немамо доток лекова, али ми и раније нисмо добијали све потребне лекове, само што су пацијенти могли да их добију на рецепт или купе у Косовској Митровици, а сад ни то не могу“, каже др Достана Грковић из Дома здравља у Ораховцу. 

У амбуланти  у Ораховцу све је наизглед исто ко и претходних година. Зграда мала, али нова и чиста. У светлој и пространој ординацији пацијенте прима Достана Грковић, лекар опште медицине.  После обављеног прегледа и установљене дијагнозе пацијенти иду у друге амбулантне просторије.  Неки ће у лабораторију код лаборанта Бојана Стефановића да ураде биохемијске анализе крви, неки код медицинског техничара Милоша Антића да приме преписану терапију, а неки на шалтеру да попуне упут па даље на лечење у КБЦ Косовска Митровица, ил још даље у болничке установе у Београд, Крагујевaц, Ниш….

У чекаоници увек има деце и одраслих  који  чекају ред код једног од тројице стоматолога (који се смењују на десет дана), да им пружи адекватну стоматолошку помоћ.  У једној просторији је и апотека, али у њу у последње време ретко ко свраћа, јер лекова готово да и  нема. Апотекар Смиљана Шутаковић објашњава да је увођење такси од 100 %  још више погоршало ионако лошу снабдевеност лековима.  Полице у апотеци су готово празне, а пацијенти су приморани да лекове купују.  Неки од пацијената, које затичемо испред апотеке, додају да су већ огуглали на несташицу лекова.

 ,,Послаћемо рецепт за Косовску Митровицу, а ако и тамо нема, морамо да купимо у апотеци код Шиптара” – каже један од њих.

,,Кад имамо пара купимо, кад немамо ћутимо и трпимо. Лекови скупи, а примања ниоткуд“, додаје средовечан човек из чекаонице.

И др Достана Грковић потврђује да лекова нема, али каже да је то само један од проблема са којим се амбуланте у Ораховцу и Великој Хочи сусрећу већ дуже време:

   –    Увођење такси се одразило, као и у другим срединама на Косову и Метохији, и на рад нашег Дома здравља Призрен, којег чине, поред амбуланте у Ораховцу и амбуланте у Великој Хочи, Мушникову и селу Новаке. Немамо доток лекова, али ми и раније нисмо добијали све потребне лекове, само што су пацијенти могли да их добију на рецепт или купе у Косовској Митровици, а сад ни то не могу.

-Велики проблем са којим се суочавамо је недостак медицинског кадра који би побољшао функционисање наших амбуланти. Посебно је амбуланта у Великој Хочи у дефициту са медицинским сестрама. У нашој средини има довољно младих који су завршили одговарајућу средњу школу и који би могли да раде у здравственим установама и мислим да забрана запошљавања не би требало овде да важи. Младо медицинско особље би побољшало рад наших амбуланти, али и помогло опстанак српског народа на овим просторима – истакла је др Достана.

Што се рада амбуланте у Ораховцу и Великој Хочи тиче др Достана је казала да се у њима ради сходно условима:

    -Функционишемо према условима које имамо. Пацијенти су навикли на ову несташицу, на уобичајени рад.  Редовна и сезонска вакцинација добро теку, а пацијенти су дисциплиновани када су у питању  редовни прегледи, контроле. Патологија болести је разноврсна од вирусних и бактеријских обољења па све до карцинома дојке, грлића материце, коже. Пошто је углавном старија популација у питању  нормално је да имамо хипертоничаре, дијабетичаре, пацијенте са срчаним обољењима, али све је то под контролом.  Свако са својом дијагнозом, терапијом. При нашој амбуланти имамо и лабораторију опремљену новим апаратима што од Канцеларије за КиМ што од Чешке владе. Услови за лабораторијске услуге су повољни, и за сада смо покривени са реагенсима а како ће бити надаље видећемо.

Оно што је др Достана такође истакла као проблем је и недовољно горива за возило хитне помоћи:

-Обраћала сам се надлежнима, нарочито директору Дома здравља Призрен, али они се жале да немају средстава за гориво, осим за изузетно хитне случајеве, па смо приморани да гориво штедимо. Нашим пацијентима који  су упућени због даљег лечења у Клинички центар Београд, Крагујевац и др. проблем представља и одношење докумената у Завод у Грачаници, који мора да да одобрење за даље лечење. Одавде нема редовне аутобуске линије за Грачаницу, а сваки пацијент нема могућности да плати да га неко вози да односи папире на лекарску комисију и да га враћа. Мој је предлог да ми прикупљамо докумета и да једном недељно наш радник односи та документа у Завод у Грачаницу, комисији на разматрање и да их врати. Једномесечни одлазак у Грачаницу због фактурисања наших рецепата, не може да задовољи потребе пацијената и разумем их што су често незадовољни. Како неко ко треба да оде на даље лечење за два три дана, може да чека некад и цео месец да ми одемо и однесемо документа? Ето, надам се да ће нам Министарство у периоду који је пред нама  изаћи у сусрет и на тај начин помоћи нашим пацијентима.

Поред др Достане, у Дому здравља Ораховац, амбуланти у Великој Хочи, ради и педијатар др Љубомир Филијовић. Када су у питању болести код деце др Љуба је, по мишљењу мештана ,,стручнији од многих лекара у већим здравственим установама“, али у амбуланти нема ултразвучног апарата, па се на неке сложеније прегледе и деца шаљу даље.

Годинама се среће мишљење пацијената да би много лакше било када би једном месечно  долазили лекари специјалисти и прегледали пацијенте у Ораховцу и Великој Хочи. И др Достана се са тим слаже, али каже да је толико пута о томе разговарано, предлагано, међутим, пројекат још увек није спроведен у дело јер како рече ,, то се мора решавати на нивоу виших инстанци, на нивоу директора и болница, ја само могу да кажем да би континуирани долазак лекара специјалиста био од великог значаја и помоћи за овдашње становништво“.

Оливера Радић