Мештани Сиринићке жупе петицијом бране воду за пиће од изградње хидроценталне

Изградња мини хидроцентралне на месту Обереке у општини Штрпце, угрозиће резервоаре пијаће воде, али и биљни и животињки свет којима обилују реке Калуђерка и Болованка. Обе ове реке припадају Националном парку Шар Планина. Инвеститор МАТКОС ГРОУП, без сагласности народа и закона,  противно закону о водама, без јавне дебате са мештанима Штрпца и противно петицији народа, коју је  потписало 99,5% мештана, који су директно угрожени наведеном изградњом жели изградњу мини хидроцентралне.

У писму које је достављено нашој редакцији наводи се да одрађене студије оправданости и одрживости пројекта изграње мини хидроцентрале на месту Обереке нису спроведене ,а да је инвеститор кренуо да бесомучно ровари стаништима пастрмки и речним жилама које снадбевају резервоар пијаће воде мештане Штрпца. Даље се наглашава да трасе укопавања цеви дубоко задиру у Национални Парк Шар-планина што је још једно кршење свих међународних закона о радовима овог типа у областима под највећим степеном заштите, упозоравају мештани Штрпца у писму и петицији коју су проследили редакцији портала ГрачаницаОнлајн.

Река,  Шар планина, фото: ГрачаницаОнлајн

Писмо преносимо у целости:

 

Поштовани,

 

У име народа општине Штрпце желимо да Вас упознамо са проблемом са којим се суочавамо као заједница и предочимо катастрофалне последице по људе и природно окружење планираном изградњом мини хидроцентрале на месту Обереке наше општине. У исто време ми смо представници и заштитници целокупног живог света који буја у кориту и дуж корита двеју река које кратковиди економски интерес појединаца  жели бесповратно стрпати у цеви.

Наиме, инвеститор „МАТКОС ГРОУП“ без сагласности народа и закона, (противно закону о водама, без јавне дебате са мештанима насеља Штрпце и противно петицији народа коју Вам достављамо а коју је  потписало 99,5% мештана који су директно угрожени наведеном изградњом), одрађене студије оправданости и одрживости пројекта изграње мини хидроцентрале  на  месту  Обереке  које  локалном становништву говори много и значи све, кренуо да бесомучно ровари стаништима пастрмки и речним жилама које снадбевају резервоар пијаће воде за мештане Штрпца. Трасе укопавања цеви дубоко задиру у Национални Парк Шар-планина што је још једно кршење свих међународних закона о радовима овог типа у областима под највећим степеном заштите.

Овом  изградњом  мини  хидроцентрале  на   двема   рекама Калуђерке и Болованке директно се угрожавају извори и резервоари пијаће  воде  смештени  на местима и трасама планиране изградње објекта  и цевовода у којима ће се сручити и оно мало воде чији ниво годинама услед климатских промена опада.

Из поменутих река се наводњавају баште и малињаци локалног становништва што директно угрожава егзистенцију народа. Јаком вољом и вером у опстанак на својим огњиштима, народ личним пожртвовањем успева, за  сада,  да  одоли  насртајима инвеститора  у  намери  да  нам одузме право на довољно пијаће воде и право на коегзистенцију  са природом  и  природном  равнотежом,  зарад  профита  који  у  овом случају нема оправадања.

Мирољубив народ Штрпца Вас моли да својим ауторитетом,  поштујући основна начела 21. века на право на пијацу воду, учините све што је у Вашој моћи да зауставите даљу изградњу мини хидроцентрале на месту Обереке у општини Штрпце и пружите наду народу за даљи опстанак и просперитет на овим просторима.

Унапред захвалан, Народ општине Штрпце