Рамуш Харадинај: Таксе остају до испуњења услова и док Србија не призна косовску државност

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Таксе од 100 одсто на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини остају на снази све док не буду испуњени услови косовске Владе, а то је завршна конференција између Косова и Србије, која подразумева признање косовске државности од стране Србије. Такође, данас је на седници Владе Косова усвојен и Статут Акционарског друштва “Трепче”, који ће омогућити спровођење раније усвојеног Закона о Трепчи.

Како је на конференцији за новинаре после данашње седнице Владе, рекао њен премијер Рамуш Харадинај, таксе од 100% на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини остају на снази све док не буду испуњени одређени услови Владе Косова и како је рекао “Републике Косова”.

По Харадинајевим речима, Сједињене Америчке Државе треба да гарантују да ће се одржати у скорије време конференција на којој ће се коначно завршити преговори између Косова и Србије постизањем свеобухватног споразума, а Европска унија треба да до јуна месеца укине визе за грађане Косова. Србија мора да прекине своју, како је рекао Харадинај, агресивну политику према Косову, односно да призна Косово и да престане са спречавањем даљих признања косовске државности и учлањења Косова у међународне организације, укључујући и чланство у Уједињене нације.

“Ми имамо нека очекивања од свих страна. Од Америке очекујемо гаранцију да ће заштитити дијалог, односно помоћ да он буде брзо завршен. Од Европе имамо логично очекивање, а то је либерализација виза. Очекивања имамо и од Берлина, да помогне око спровођења споразума о енергетици. Они кажу укините таксе. Ко сте ви да тако кажете? Ви сте страна која не поштује своје обавезе. Ви имате неку обавезу према Косову. Поштујете то да бисмо ми укинули таксе. Имамо очекивања и од Србије која очекује да суспендујемо таксе. Тражимо једну конференцију на којој ћемо да завршимо посао, а не да решавамо једно по једно питање и да путујемо као туристи на преговоре. Ово је државно питање”, рекао је косовски премијер.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

На питање новинара, одакле оволико српске робе у косовским маркетима и да ли је могуће да роба улази алтернативним путевима, Харадинај је рекао да су то старе залихе.

“Та српска роба је била већ ту и знате да смо сада ставили и заставе. Људи су мислили да ће таксе да буду брзо укинуте и држали су робу у магацинима. Питао сам и ја ове који држе маркете одакле је та роба? Није истина да постоји илегална трговина и да та роба улази неким сумњивим каналима. Истина је другачија. Док постоје таксе и народ не купује српску робу. Роба стоји месецима тако и људи је не купују. Тако би урадили и у Србији. Дакле, док постоје таксе, људи мисле да није у реду да купују ту робу”, одговорио је Харадинај.

Коментаришући најаве председника Скупштине Косова Кадрија Весељија да је Косово припремило додатне мере против Србије, Харадинај каже да се од тога одустало и да се то неће десити.

“Ми смо имали додатне мере у плану и то се зна, али због писма председника Трампа смо одустали од тога. Ако Србија не пристане да на крају призна Косово, могуће је и то. Да није било писма председника Трампа, ми бисмо увели додатне мере”, закључио је Рамуш Харадинај.

На данашњој седници Владе је усвојен и Статут Акционарског друштва “Трепча”, који ће омогућити спровођење раније усвојеног Закона о Трепчи. Закон предвиђа да косовска влада има 80% власништва над Трепчом, а против овог закона су посланици Српске листе, као и радници са севера из српске заједнице, који сматрају да тај закон може да угрози производњу и њихово „право на рад и егзистенцију“.

Анђелка Ћуп