Светосавска академија у Грачаници: Осам векова Светосавља

Доделом награде „Ђорђе Лекић“ најзаслужнијим просветним радницима, признања ученицима за њихов литерарни допринос у зборнику „Необично плаво“ и „Прво Перје“, као и награде „Читалачко слово“ најмарљивијим читаоцима, у Грачаници је данас свечано, 27 година од утемељења, Светосавском академојом, обележена манифестација Светоскавска недеља.

Једна од најзначајнијих манифестација, која негује дечије и омладинско стваралаштво на простору Косова и Метохије, свечано је отворена светосавском химном у извођењњу хора Симонида из Грачанице.

Хор Симонида, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Честитавши празник ученицима и просветним радницима, председник Општине Грачаница Срђан Поповић је у уводном говору нагласио да је величина и лепота овог празнка посебна, јер је пут Светог Саве присутан у свим областима наших живота.

 – Оставио нам је Светосавље, моралну вредност, снагу и дубину која је стотинама година уткана у наше генерације и у њихово образовање. Оставио нам је дух просвећености, који треба да нас води у будућност и надахњује нове генерације. Свети Сава је тако дубоко уграђен у наш народ и наше личности да је безброј догађаја, прича, поука, легенди, топонима, повезано са његовим именом и радом, рекао је Поповић.

Срђан Поповић, председник Општине Грачаница, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да смо због духовног и просветног пута Светог Саве, сви ми Светосавци, Поповић је поручио:

– Драги професори, када ваши ђаци постигну неки запажени и велики резултат, када осетите да воле школу и просвету, сетите се да је наш Свети Сава неговао љубав према књизи. Сетите се да је Он био заштитник духа и знања и знајте да ће од те светосавске деце зависити наша будућност. Будућност на Косову и Меотихији значи да се морамо одупрети искушњима како би смо опстали, остали и доследно следили пут Растка Немањића, рекао је Поповић.

Подсетивши да се општина Грачаница потрудила да подржи и школе и ђаке, као и да их оснажи, а колико могућности дозвољавају и учествује у решаваљу њихових проблема, Поповић је истако да од тога зависи наша будућност.

 – Обавеза нас данашњих Светосаваца у Грчаници већа је него у осталим местима, јер ми чувамо највеће наслеђе његове породице, живимо са лепотом цркве чији је он темељ поставио када је за њу изборио самосталност у Никеји“, нагласио је градоначелник Грачанице, Срђан Поповић.

Професорка Срске књижевности и језика Марија Караџић, подсетила је да данас, док славимо 850 година златне српске историје, у коју су кроз црквено градитељство узидана имена светородне лозе Немањића, њихове задужбине представљају наша највреднија културно историјска добра.

 – Осам векова славимо од самосталности српске цркве коју нам је омогућио Свети Сава. Свестан значаја аутокефалности, он је мудрим наступом у Никеји, пред Васељенским патријархом издејствовао самосталност.  Свети Сава је спретно обавио тај посао, а српска црква се одбојила од охирдске у засебну архиепископију. Сава је био њен приви архиепископ, наш, први учитељ, законодавац, књижевник, први исцелитељ и измиритељ, чувени чудотоврац и духовник који нас саветује, нагласила је она.

Караџићева се осврнула на Жичку беседу у којој нам Свети Сава, како је нагласила, поручује „да се држимо праве вере на којој треба зидати злато и сребро и драго камење“, оносно добра дела.

Директока Народне Билиотеке у Грачаници Бранкица Костић, уручучујући традиционално признање „Читалачко слово“, нагласила је да су критеријуми били да се награде не само вредни читаоци и да се та њихова вредноћа не огледа само у замењеном броју књига, већ и у пажњи коју посвећују литератури и неговању читалачке традиције, коју шире и преносе на своју децу и своје породице.

Прва награда „Читалачко слово“, припала је Небојши Перићу из Грачанице, фото: И.М. -ГрачаницаОнлајн

Небојши Перићу из Грачанице уручена је прва награда Читалачко слово, док су другонаграђени чланови породице Живковић, који су годинама у библиотеци учалањени породичним картоном и негују породичну страну читања.

Поред призања додедељене су и даровнице и књиге ученицама чији су радови објављени у зборнику „Прво перје“ и „Необично плаво“. Мила Михајловић ученица ОШ „Брћа Аксић“ из Липљана, награђена је за литерарни рад у „Првом перју“, док је за рад објављени у зборнику „Необично плаво“ награђена ученица Средње медицинске школе, Сара Недељковић.

Честитајући награђеним ученицама секретар Културно просветне заједнице КиМ, Ратко Поповић је рекао како је прави тренутак и право место за доделу признања и да сада сви жељно исчекују прве збирке песама младих ауторки литерарних радова.

Плакета „Ђорђе Лекић“ која се додељује за изузетан просветно педагошки рад, ове године је уручена професорима Љубиши Црвенковићу и Живораду Лазићу. Награду која је у част истакнутог професора, аутора бројних књига, радова и педагошких публикација Ђорђа Лекића, установљена 2004. године лауреатима је уручио професор Павле Васић.

После уручивања награда и признања Светосавска академија је настављена богатим културно уметничким програмом за који су припремили ученици, Грађевинско саобраћајне и Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Програм је употпуњен играма и песмама ансамбла „Венац“.

И. Миљковић