Јевтић у Ораховцу: Наставићемо да улажемо у образовање и живот

Министар за заједнице и повратак Владе Косова у оставци Далибор Јевтић, обишао је данас Основну школу „Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу, где је обећао да ће Срби у косовским институцијама наставити да улажу у образовање и живот грађана на косовскометохијским просторима. „Људи који су о томе говорили не проводе време на терену и не разговарају са народом“, рекао је Јевтић, коментаришући оптужбе појединих српских политичара да представници Српске листе нису ништа урадили како би се побољшали услови живота Срба.

Школа у Ораховцу је добила нови кров, постављена је нова столарија, урађено је грејање, а учионице су добиле нови изглед. Потребно је још обновити школски инвентар, опремити кабинет за информатику и уредити спољни изглед школе, као и двориште.

„Приоритет министарства ће у наредном периоду бити улагање у живот, а живот је дакле и образовање и могућност запошљења. Живот је све оно што треба неког да натера да овде у тешким околностима у којима наши сународници живе, остану и опстану “, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнце и повратак у оставци Далибор Јевтић данас у Ораховцу приликом посете школи „Доситеј Обрадовић“, која је реконструисана средствима Министасртва за заједнице и повратак.

Он је истакао да је обећање које је дато приликом његове прошлогодишње посете Ораховцу заједно са министром образовања, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије Младеном Шарчевићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, реализовано.

„Реализовали смо пројекат санације овог објекта у складу са поднетим захтевом. Данас смо на састанку утврдили да је потребно још неколико ствари да се уради. Надам се да ћемо у току ове године рализовати и тај захтев. Желим да истакнем да и овде у Ораховцу, али и у Великој Хочи желимо да обезбедимо максимално добре услове за рад у образовању наше деце и да видимо могућности да радимо на изградњи спортског терена у Ораховцу, али и осталих ствари које буду потребне. Видели сте по осмесима деце да смо урадили праву ствар и мени је заиста задовољство и пуно срце што је то управо тако. Нема веће сатисфакције у овом послу него када видимо задовољну децу “, рекао је Јевтић.

Школа, коју похађају деца предшколског узраста, ученици од првог до осмог разреда и ученици гимназије, броји око 60 ђака.

Одговарајући на питања новинара, а поводом оптужби појединих српских политичара да представници Српске листе не чине ништа да побољшају живот Срба на Косову, Јевтић је рекао да је управо ова посета и пројекат који је реализован најбољи одговор на те и такве, како је рекао, бесмислене оптужбе.

„Људи који су о томе говорили не проводе време на терену и не разговарају са народом. Када ви не проводите време на терену и када не разговарате са народом, немате праве информације и онда кажете оно што је вама најлепше да кажете, оно што бисте ви волели. У наредном периоду ћемо резултате нашег рада презентовати на овај или на другачији начин и оно што је најбитније, јесте да су представници Српске листе свакодневно са својим народом“, рекао је министар за заједнице и повратак и додао: “На бесмислице и измишљотине ми ћемо увек одговарати чињеницама и делима и увек ћемо бити са народом. Питајте их кад су они последњи пут били овде у Ораховцу? Нису и не знају они како наш народ живи, нити овде нити било где другде. Лакше им је да сазову конференцију за медије, причају неистине или седну за компјутер и пишу саопштења. Њима постављам питање, пре него што баците камен, реците шта сте ви урадили?”

Јевтић је рекао и да ће учинити све како би Драган Трипковић из Племетине, коме је потребна трансплантација бубрега у иностранству, добио неопходну финансијску помоћ.


Министар за заједнице и повратак је потврдио да ће и ове гдине присуствовати Молитвеном доручку у Вашингтону.

„То ће бити добра прилика да разговарамо на тему будућности овог региона. Оно што такође могу да вам кажем, јесте да ћу током свог седмодневног боравка у Америци бити у прилици да разговарам, не само са представницима америчке администрације, Сената и Конгреса, већ и са другим светским лидерима који ће поводом ”Молитвеног доручка” доћи у Вашингтон. Медији и јавност ће бити обавештени о свим мојим активностима, као и увек до сада“, истакао је Јевтић.


Анђелка Ћуп