„1 од 5 милиона“ у Косовској Митровици

Протестна шетња „1 од 5 милиона“, следеће суботе ће бити и у Косовској Митровици, преноси Коссев. Циљ протестне шетње је, како организатори најављују, да се становници северне Митровице и Севера Косова, али и осталих средина са већински српским становништвом на Косову и Метохији, солидаришу управо са људима и њиховим захтевима у остатку Србије који већ недељама протестују.

Један од организатора који је уједно и одборник Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда – Оливер Ивановић“ у СО Северна Митровица, Марко Јакшић, у разговору за портал Коссев каже, како је претходно и преко друштвених мрежа најавио, позивајући грађане у протестну шетњу: „Шетње ће свакако бити, па макар шетало двоје-троје људи“.

„Овај град је некада бацао светла далеко. Овај град је могао боље. Ови људи су ваљда заслужили боље, ми то можемо заједно,“ поручио је Јакшић преко твитера и фејсбука, позвајући суграђане да се придруже протестној шетњи у суботу.

„Главни циљ скупа је то да желимо да пошаљемо поруку свима, али у првом реду представницима Србије, да имамо права на слободно мишљење, говор и изборе, право да се разликујемо од других, па макар били апсолутна мањина и право да због тих наших разлика више не буде разбијених глава, запаљених аутомобила, притисака, отпуштања, претњи или онога што се десило Оливеру Ивановићу,“ каже Марко Јакшић.

Место окупљања је почетак шеталишта код споменика Кнезу Лазару, а крај шетње је на месту где је страдао Оливер Ивановић. Протестна шетња ће се завршити паљењем свећа на месту убиства српског лидера.

Извор: Коссев

А.Ћ.