Харадинај условљава укидање такси међународном конференцијом

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Премијер Косова Рамуш Харадинај је у интервјуу за Сyри.нет признао да у последњих недељу дана није имао ниједан сусрет са председником Косова Хашимом Тачијем, а није искључио ни могућност да његова Влада “падне за недељу дана”.

Односи на релацији премијер–председник су се погоршали због различитих ставова везаних за дијалог са Србијом, али и одлуке косовске Владе о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, због чега је месецима у статусу кво. Од тада, званични Београд наставак дијалога у Бриселу условљава укидањем одлуке о таксама.

И поред снажног притиска Европске Уније (ЕУ) и Сједињених Америчких Држава (САД) да таксе треба укинути, односно суспендовати на одређено време, премијер Харадинај није одступио од одлуке ни за корак, инсистирајући да се ради о реципрочним мерама према Србији и да пре укидања такси Србија треба да призна Косово као независну државу.

Последње саопштење Америчке амбасаде у Приштини, у којем се инсистира на повлачењу одлуке о таксама на српску и босанску робу, у циљу наставка дијалога са Србијом, што је стратешки интерес САД, подстакло је премијера Харадинаја да упути писмо представницима земаља Квинте и ЕУ у којем је изнео и пет услова под којима Влада може да суспендује одлуку о таксама.

У првој тачки се тражи да САД и ЕУ предузму практичне кораке за иницирање и подршку међународне конференције на којој би се постигао свеобухватан и законски обавезујући споразум између Косова и Србије за решавање свих нерешених питања између две земље. Конференција би по Харадинајевом мишљењу требало да траје 14 дана, а организовала би се када се буду испунили тражени услови, изнети у овом писму, од 2. до 5. тачке.

У другој тачки се тражи да САД и ЕУ јавно обећају и гарантују да се на конференцији неће донети одлука о било каквој промени постојећих граница Косова, поделе Косова или територијалне или размене било какве природе, давање извршних компентенција асоцијацији српских општина или доношење споразума који је у супротности са Уставом Косова или заснованог на концесијама пре проглашења независности, 17. фебруара 2008.године.

Од ЕУ се тражи обећање и гаранција да ће пре почетка међународне конференције грађани Косова добити визну либерализацију и да ће се имплементирати споразум о енергији, постигнуто у Бриселу.

Такође се тражи и уклањање ванцаринских баријера за робу, незаконита ограничења у трговини и услугама и слободи кретања људи са Косова у Србију.

У петој тачки се истиче да председник, премијер или министар спољних послова Србије треба јавно да потврде да су прекинуте све политике или било какве акције усмерене против аспирација Косова као суверене државе, било на локалном, регионалном или међународном нивоу.

У овом писму Харадинај истиче и да, уколико се таква конференција не буде завршила свеобухватним и обавезујућим споразумом, који поред осталог обезбеђује реципрочно признање и учлањење Косова у Организацију Уједињених Нација (ОУН), таксе на увоз српске робе биће поново успостављене.

Након писма Харадинаја, председник парламента Кадри Весељи је на свом фејсбук профилу истакао да је прошле недеље у сусрету са америчким амбасадором Филиппм Коснетом предложио да се “таксе на увоз српске и босанске робе суспендују на четири месеца (120 дана), а да, уколико не дође до темељне промене понашања Србије и Босне и Херцеговине, по аутоматизму ћесе применити пуни реципроцитет према њима”.

Весељи је такође истакао да део преговора са Србијом не може да буде размена територија или давање извршне надлежности Заједници српских општина и да је косовски Устав једини мандат и база за дијалог, додајући и да су суверенитет и територијални интегритет Косова ненарушиви.

“Косову не треба курс конфронтације са САД нити са ЕУ. Напротив, језик условљавања према нашим главним стратешким партнерима САД и ЕУ неће помоћи Косову, ни у одбрани суверенитета и територијалног интергритета, нити на његовом путу ка европским интеграцијама”, написао је поред осталог Весељи.

Након данашње седнице Владе, премијер је новинарима изјавио да га не интересује уколико некоме сметају услови које је навео у свом писму упућеном представницима земаља Квинте и ЕУ на Косову.

“Свако ко има унутрашњи или спољни проблем са овим захтевима, против је нашег права. Ми немамо разумевања за неке који имају проблема са овим захтевима. Ја не верујем да САД има проблема са овим условима, али било ко да има, онда се зна у какве односе улазимо”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је такође истакао да не зна да ли је “издан” од стране коалиционог партнера (ПДК), али је истакао да ако се буде ишло на изборе, одлука о таксама на увоз српске и босанске робе ће остати на снази до јуна месеца.

Шеф кабинета премијера, Авни Арифи је изјавио да не жели да коментарише изјаве других, али да ће таксе остати на снази, јер нема никаквог разлога да се оне повуку.

Исто мисли и потпредседник Социјалдемократсе иницијативе Биљал Шерифи, који каже да би такав потез охрабрио Србију да настави са својом свестраном агресијом над Косовом.

“Зато, било суспензија, било укидање таксе од 100 одсто, не уклањајући притом ниједан разлог који је приморао Владу Косова да донесе ову одлуку, повратак је уназад, повратак на стари пут, на пут сталних концесија према Србији, пут који је потврђен као погрешан”, изјавио је Биљали.

У јутарњим сатима Харадинај је послао и писмо на адресу свих премијера у свету у којем је, између осталог истакао и да је дијалог између Косова и Србије, дијалог између две суверене државе и да за циљ нема коначни статус Косова, него нормализацију односа између Косова и Србије, са реципрочним признањем.

“Овим објашњењем и ставом тежимо да окончамо српску пропаганду да су коначни статус и територија Косова још увек на столу”, написао је поред осталог Харадинај.

Челници косовског преговарачког тима, Шпенд Ахмети и Фатмир Љимај током данашњег дана треба да се у Бриселу састану са екипом Високе представнице ЕУ Федерике Могерини, али како су сами признали, не знају шта ће бити тема разговора.

У међувремену, Коха диторе преноси да се председник Косова Хашим Тачи противи идеји Харадинаја за организовање међународне конференције на којој би се постигао свеобухватни и обавезујући споразум о односима Косова и Србије.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве