Tači pisao Trampu: Sporazum između Srbije i Kosova blizu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

U pismu koje je kosovski predsednik Hašim Tači poslao predsedniku SAD Donaldu Trampu, kaže se da je “sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, sada blizu”. Tači je lično garantovao da je spreman da načini kompromise koji su potrebni za postizanje sveobuhvatnog i uravnoteženog sporazuma, koji će obuhvatiti sva otvorena pitanja, stavljajući, kako piše u pismu dostavljenom medijima, tačku na vekovni sukob sa Srbijom.

“Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi se trudimo da izađemo iz ovog kruga i da postignemo permanentan sporazum u kojem će obe strane priznati jedna drugu i odustati od sukoba, sporazum prema kojem će Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija. Takvo istorijsko dostignuće zahteva maksimalno angažovanje obe strane. Ja obećavam da ću završiti moj deo posla. Apelovaću na moje kosovske sugrađane da prate poziv koji ste uputili u pismu iz decembra „da jednoglasno govore tokom razgovora o miru i da se suzdrže od postupaka koji bi takav sporazum učini teško dosežnim“, navodi Tači u pismu američkom predsedniku i dodaje:

“Radujemo se mogućnosti bliske saradnje sa Vama i sa mnogim našim prijateljima u Sjedinjenim Državama u odvijanju ove diplomatske inicijative. Kao što ste i srdačno sugerisali, nema boljeg načina da proslavimo naš uspeh od praćenja Vašeg lideršipa i da Vam se pridružimo u Beloj kući, gde se mir i istorija zajedno stvaraju”.

Na kraju pisma, Tači je pozvao Trampa da poseti Koosvo, nazivajući građane Kosova najviše proameričkim narodom i naglašavajući da je “multietničko Kosovo posvećeno miru, slobodi i pravdi”.

Anđelka Ćup