Владина коалиција између компромиса и драматичних догађаја

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај и Енвер Хоџај

Ни у данашњем сусрету са челницима косовских институција, амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет није успео да утиче на промену њихове одлуке о увеђењу такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), како би се отворио пут наставку дијалога између Косова и Србије у Бриселу.

Коснет, који је први изашао са састанка није давао изјаве за јавност, а премијер Косова Рамуш Харадинај је потврдио да је амерички амбасадор затражио да се таксе повуку. Харадинај је истакао да је Влада донела суверену одлуку и да је важно да Косово остане на ногама, не искључујући притом, да током ове недеље „може бити драматичних развоја“, уколико буду настављена неслагања око таксе и унутар владине коалиције.

“Ми смо у реалним политичким процесима, све је могуће у наредним недељама и данима. Прво је да се наредних дана уради неколико важних ствари, као што је буџет, а ако се настави са неслагањима, то може да има за резултат и друге одлуке,”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је истакао да је амерички амбасадор тражио да се повлачењем таксе на увоз српске и босанске робе да шанса дијалогу, али да не разуме зашто се дијалог везује за тему која се тиче Косова.

Председник Косова Хашим Тачи, који је такође учествовао на састанку са Коснетом, није желео да открије детаље разговора, наводећи да је то био сусрет који доприноси агенди и јачању сарадње са Сједињеним Америчким Државама (САД).

“Такви се сусрети често дешавају, то су редовни састанци и са амбасадором САД и челницима домаћих институција и политичких лидера, у настојањима да имамо бољу координацију у агендама које имамо пред собом, као носиоци водећих институција. Наравно, увек у координацији и тесној консултацији са САД”, изјавио је поред осталог Тачи.

Данашњи сусет са америчким амбасадором уследио је након синоћног састанка главних представника владине коалиције, током којег ни након скоро три сата није постигнут унутрашњи компромис везан за евентуално укидање такси. Након овог сусрета, Влада је издала саопштење у којем се наводи да је актуелна коалиција стабилна и функционална.

“На данашњем састанку лидери партија владине коалиције су дискутовали о последњим политичким развојима у земљи, о функционисању институција, испуњавању владине и законодавне агенде, са посебним акцентом на усвајање буџета за 2019. годину, о пакету пратећих закона, о платформи за дијалог и питање такси”, наводе се у саопштењу Владе Косова.

Такође се истиче и да се највише разговорало о главним аспектима везаних за платформу за дијалог са Србијом, која би требала да се убрзо да на усвајање у скупштини Косова.

“Плаформа дијалога ће бити одраз јединствене позиције домаћих институција за постизање свеобухватног и законски обавезујућег споразума, који треба да резултира реципрочним признањем и учлањењем Косова у ОУН”, подвлачи се у овом саопштењу.

У последњих недељу дана, у више наврата су амерички званичници позивали косовског премијера да барем на одређено време суспендује одлуку о таксама, наводећи да она није у интересу Косова, али ни стратешких интереса САД.

У овом је склопу јуче са челницима косовских институција разговарао и амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон.

Потпредседник Алијансе за будућност Косова Ардиан Ђини је изјавио да није био присутан током телефонског разговора, али да има сазнања да је он био веома коректан и да је било речи и о одлуци Владе о таксама на увоз српске робе, на чему и даље инсистира премијер Рамуш Харадинај.

“О овој ће се теми дискутовати, али мислим да цео свет треба да схвати да Косово треба да узме оно што заслужује. Још једном вам кажем, већ дуже време овде има неизвесности, штошта се десило у само годину дана и не можемо да се стабилизујемо, јер се дешавају друге ствари”, изјавио је Ђини.

Потпредседник Скупштине Косова, из редова Демократске партије Косова Џавит Хаљити сматра да Влада треба да повуче одлуку о увођењу такси, без икаквих условљавања, посебо што на томе инсистира САД, додајући да се понекада морају доносити и болне одлуке.

С друге стране, Дардан Молићај, из Социјалдемократске партије Косова, мишљења је да таксе још увек не треба укинути, до понуде која подразумева да се одреди временски рок за процес дијалога и план тема.

Иначе, јуче је и спски председник Александар Вучић имао телефонски разговор са Комесаром Европске Уније (ЕУ) за проширење и добросуседство Јоханесом Ханом и замеником америчког државног секретара за Евроазију Вес Мичелом, а тема разговора била је одлука о таксама на увоз српске робе, у висини од 100 одсто.

Како преноси телевизија “Мост”, Вучић је добио обећање да ће се ангажовати да се таксе укину, а он је обећао да је Србија спремна за наставак дијалога чим таксе на српску робу буду укинуте.

Да је спреман на дијалог и компромисно решење, односно постизање свеобухватног спроразума са Србијом, изнео је и председник Косова Хашим Тачи у писму упућеном пре неколико дана америчком председнику Доналду Трампу.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве