МУП Косова донео одлуку о упису рођених, венчаних и умрлих на основу српских докуменанта. Одлука није истакнута ни у српским ни у албанским општинама, тврде из Канцеларије Омбудсмана.

У циљу стварања јединственог и поузданог Централног регистра за цивилно стање на целој територији Косова, како би се свим грађанима омогућила регистрација у Централни регистар за цивилно стање, Министарство унутрашњих послова Косова је  донело одлуку о признавању уписа или промене грађанског стања за лица која су уписивала рођење, брак или смрт само у матичним књигама српскх институцаја, за период од 10. јуна 1999. до 14. септембра 2016. године.

Одлика је донета 5. јула 2018. и биће на снази годину дана. На основу неких од тачака одлуке приликом подношеља захтева за упис рођења детета неохподно је приложити следећу документацију:

– копију личне карте једног или оба родитеља са Косова.

– оригинални извод рођених издат од српских институција, у случају да рођење детета није уписано, неопходно је да странка донесе отупсну листу из болнице у којој је дете рођено.

Приликом уписа брака, одлуком Министарства унутрашкњих послова самопроглашеног Косова, неопходно је да странка донесе следећу документацију:

– Копија личне карте Косова,

-Извод из матичне књиге венчаних, издат од стране српских институција.

За случај уписа смрти неохпходно је приложити оригинални извод из матичне књиге умрлих или неки други документ издат од стане српских институција, прецизира се у одлуци МУП-а Косова.

Како је за портал ГрачаницаОнлајн потврђено из Канцеларије Омбудсмана, одлука МУП-а Косова се примењује без потешкоћа. Међутим, како се наводи, ни у једној општини или канцеларији матичне службе са албанском, али и са српском већином, нису истакнута обавештења да је  одлука донета и да грађани, који су занитересовани, могу да изврше препис и узму косовска документа на основу српских.

Како наглашавају из канцеларије Омбудсмана заинтересовани грађани могу да извше препис и узму косовска документа истог дана или најкасније сутрадан од подношења захтева. Међутим, истичу да је неопходно да локалне самоуправе буду транспрарентније и са овом одлуком МУП-а упознају грађане.

И.М.