Весељи: Повећање плата у јавном сектору одраз стабилне економије. Таксе на робу из Србије треба суспендовати на период од 120 дана

Председник Скупштине самопроглашеног Косова Кадри Весељи, по усвајању Нацрта закона о платама у парламенту, изјавио је да „државни службеници на Косову сада могу рећи да су и они унапређени са земљама ЕУ за исплате које ће од данас имати.“

Шеф Скупштине је рекао да је економија Косова стабилна и да ово солидно повећање плата неће угрозити макроекономску и макрофинансијску стабилност. Он је додао да се кроз побољшање ситуације у јавном сектору гарантује да не постоји смањење плата за било којег јавног службеника.

-Постоји пораст од 20 до 83 %. За лекаре, војску, полицију, наставнике, пензионере, ватрогасце и све остале категорије, постоји пораст плата. Сада ћемо се фокусирати на најважнији део предузетништва, производње и приватног сектора. Развој земље зависи од приватног сектора. То ће бити наша оријентација , нагласио је  Весељи.

Говорећи о Закону о буџетским издвајањима за 2019. годину, председник Скупштине самопроглашеног Косова је рекао да се очекује да ће Нацрт закона о Буџету бити усвојен вечерас у Скупштини и да коалиција ради нормално.

Одогварајући на питање о таксама уведеним на робу из Србије и БиХ Весељи је нагласио да стоји иза његове претходне изјаве да би порез требало  условно суспендовати, на период од 120 дана.

И.М.