Ђурић Лутеротију: Србија неће дозволити отимање Трепче

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Аустрије у Београду, Николаусом Лутеротијем, којег је упознао о безбедносним, социјалним и политичким проблемима са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији.

Ђурић се посебно осврнуо на одбијање привремених приштинских власти да укину таксе на српску робу и поред недвосмисленог апела међународне заједнице, истакавши да политички представници косовских Албанаца тиме доказују да се на њих не може рачунати као на кредибилне и конструктивне саговорнике у проналажењу одрживог решења у односима Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је, такође, изразио забринутост због наставка процеса дестабилизације услед новог једностраног потеза Приштине усвајањем Закона о статуту „Трепче“, нагласивши да ће и евентуална примена тог закона негативно утицати на дијалог о нормализацији односа.

-Србија неће дозволити директан покушај отимања „Трепче“ и угрожавања опстанка српског народа на КиМ , рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је Аустрија важан партнер Србије у изазовима са којима се суочава у обезбеђивању стабилности и просперита у региону, и захвалио амбасадору Лутеротију на активној улози коју његова земља има у том процесу, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.