Укидање таксе, реконфигурација Владе или превремени избори…

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Седница Владе Косова

Косовски аналитичари сматрају да је усвајањем Закона о буџету за 2019. годину од стране посланика парламента, владина коалиција тренутно избегла опасност од одржавања превремених избора, али и да је та могућност још увек отворена уколико се не буде постигао унутрашњи консензус о повлачењу или суспендовању одлуке о уведеним таксама од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, као услову за наставак косовско–српског дијалога у Бриселу.

Дневни лист “Коха диторе” је, позивајући се на своје изворе, пренео да је понедељак рок који је наводно постављен од стране америчких званичника за доношење одлуке Владе у прилог наставка дјалога. Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет је у интервјуу за емисију “Интерактив” на телевизији “Коха Визиони” рекао да САД није званичној Приштини поставила никакав услов, али да сматра да се одлука о таксама на српску и босанску робу треба променити, јер она није у интересу ни Косова, нити у складу са стратешким интересима САД и да актуелно блокира дијалог са Србијом.

Током јучерашњег дана, неформално су се са косовским председником Хашимом Тачијем и албанским премијером Еди Рамом састали лидери владајуће коалиције, али јавност није упозната да ли су током овог сусрета разговарали и о модалитетима евентуалног повлачења таксе на увоз српске и босанске робе.

Позивајући се на изворе из кабинета европске комесарке за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, Радио Слободна Европа преноси да је ЕУ спремна “већ сутра” за наставак интензивног дијалога, који би убудуће могао да се одвија сваке недеље, али да процес дијалога треба деблокирати повлачењем одлуке о увозним таксама.

Како преноси Радио Слободна Европа, евентуални “нови избори подразумевају нову препреку за дијалог. Нико не жели то, јер смо под великим притиском времена”, изјавио је неименовани дипломатски извор овом медију. Исти извор наводи и да ЕУ жели решење за односе Косова и Србије и због скорих избора у Евопском парламенту.

“Не знамо када и какви ће бити резутати европских избора и ко ће преузети функције које се тичу Западног Балкана. Нисмо сигурни да ли ће будући представник ЕУ бити толико посвећени, као што су актуелни комесари (Могерини и Хан)”, пренео је Радио Слободна Европа.

Премијер Косова Рамуш Хардинај, барем за сада, не пристаје да повуче одлуку о уведеној такси од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, а потпредседник Алијансе за будућност Косова и посланик ове партије у косовском парламенту Мухарем Нитај је изјавио да таксе остају на снази.

“Нема никакве одлуке ни ,у понедељак ни у уторак, одлука о таксама је владина и премијерова. Ја лично мислим да је одлука била праведна и да Косово треба да буде конзистентно и да не суспендује и уклања таксе”, изјаво је Нитај за онлајн новину “Еxпрес”.

Нитај је изнео и став да влада и званичници имају за задатак да покушају да убеде међународне представнике да је такса уведена због “политичке и дипломатске агресије коју Србија примењује према Косову”.

С друге стране, председник Демократске партије Косова и косовског парламента, Кадри Весељи је става да би таксе требало да се суспендују на 120 дана у оквиру којих би, поред осталог, Србија требало да испуни споразуме постигнуте у дијалогу у Бриселу, “промени своју непријатељску позицију и у склопу нормализације односа и настојања да обезбеди добросуседство, предузме активности”, које је је Весељи изнео у десет тачака.

Међу њима је спровођење Споразума о заједничким прелазима, у склопу управљања интегрисаним границама и размени међуграничних информација, у циљу безбедности и олакшавања трговине између две земље. Затим, да се признају сва документа за робу, лиценце, печати и документација издатих од стране Републике Косово, као и баркодови и банери на косовским производима.

Весељи је тражио и да се признају аутомобилске таблице Косова и путна документација, уклањање баријера и двоструких стандарда према грађанима из дијаспоре који преко Србије долазе на Косово, затим да Србија прекине да спречава и наносу штету Косову на међународној сцени, да Србија реализује споразум о ревитализацији главног моста на реци Ибар и најзад спроведе Споразум о енергији постигнутог такође у Бриселу.

Косовски аналитичари сматрају да је актуелно, одлука о таксама на увоз српске и босанске робе, посебно када су све јачи притисци из САД и ЕУ, “јабука могућег раздора владајуће коалиције”.

Тако добар познавалац косовских прилика Артан Мухаџери сматра да је неопходно брзо решење, јер политичка криза у којој се налази Косово не може дуго трајати.

“Дакле, потребно је брзо решење за које постоје само два начина. Да премијер Рамуш Харадинај дигне руке од такси од 100 одсто, да их суспендује или да се у потпуности реконфигурише Влада, промени премијер и укључи Демократски савез Косова у Владу. Дакле, само су ове две могућности актуелно реалистичне”, сматра Мухаџери.

Слично мишљење дели и косовски аналитичар Агон Маљићи, који је за Радио Слободна Европа изјавио да сада постоји велики међународни притисак да се дијалог између Косова и Србије заврши до краја ове године. Маљићи сматра да би због тога евентуални превремени избори искомпликовали ситуацију.

“Изгледа као да се иде према стварању нове Владе, за коју се још увек не зна да ли ће бити Демократски савез Косова (ДСК)–Демократска партија Косова (ДПК) или ће бити укључени и други. Али, то треба да буде од тежине, како би се покренуо напред веома деликатан процес који имамо ове године”, изјавио је Маљићи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај није добио визу како би присуствовао Молитвеном доручку који се сваке године традиционално одржава на позив америчког председника. У Сједињене Америчке Државе (САД) ће међутим отпутовати председник Хашим Тачи, са којим је изгледа Харадинај поново у добрим односима, након недавног отвореног неслагања у вези одлуке о таксама на српску и босанску робу.

Због тога, један број косовских аналитичара не искључује могућност да се унутрашњи компромис везан за таксе и отварање пута за наставак дијалога у Бриселу, одложи до Тачијевог повратка из САД.

У међувремену, српски председник Александар Вучић изнео је још један услов за наставак дијалога. Поред укидања такси на српску робу, он тражи и прекид “провокација” као што је усвајање Статута о Трепчи од стране посланика Скупштине Косова.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве