Харадинај: Таксе остају на снази до признања

Таксе на робу из Србије остају на снази до признања независности Косова од стране Србије, рекао је данас Рамуш Харадинај. Косовски премијер је нагласио да је Србија та која условљава дијалог. Коментаришући изјаву портпаролке Федерике Могерини, Маје Коцијанчић, Харадинај је рекао да се о Трепчи неће преговарати у Бриселу.

Све одлуке Владе Косова су одлуке суверене државе, рекао је после данашње седнице Владе, на конференцији за медије Рамуш Харадинај, нагласивши да су косовске институције за дијалог са Србијом и постизање свеобухватног решења, али неће подлећи било чијим уценама и притисцима. Харадинај је још једном нагласио да таксе на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини остају на снази, избегавши да одговори на питање, да ли је могуће да уместо укидања, таксе ускоро буду суспендоване.

-Ми смо сви за дијалог, и ја и господин Весљи и све странке. Дакле, Косово је за дијалог. Ми тренутно имамо мало различита мишљења али нам је циљ наставак дијалога али и да се брани национални интересе Косова. Мислим да ју ту све јасно и нема потребе да “заузаимамо стране”, за и против. Одлука о таксама је ту и остаће до признања. То треба да се зна и никоу то не треба да сумња. За нас је веома важно да што пре имамо споразум са Србијом, рекао је Харадинај.

Седница Владе Косова, фото: ГрачаницаОнлајн

По речима косовског премијера, Трепча је косовско власништво, а не својина Србије, о њој се неће преговарати у Бриселу и о њеној судбини ће одлучивати Косовска агенција за приватизацију.

 -Што се тиче Трепче, закон који је донесен је закон Косова. Трепча је на Косову и под јурисдикцијом Косова. Статут који је усвојила Скупштина проистиче из закона и без преседана је да неко коментарише такву одлуку о имовини Косова која је изгласана са две трећине гласова. Они не знају где су им одговорности. Укључивање ове теме у дијалог, представља позив на дестабилизацију и води у њу. Мени је драго што смо ту тему завршили и драго ми је што неће ни у Бриселу да имају бригу око Трепче, нагласио је Рамуш Харадинај.

Харадинај је подвукао да није добро да било ко условљава дијалог, јер његовим прекидом, како је рекао, не губе само Србија и Косово, већ читав регион.

Анђелка Ћуп