Јевтић и Палмер: Сва отворена питања треба решавати дијалогом

Сва отворена питања треба решавати дијалогом, закључили су данас у Вашингтону, министар за заједнице и повратак у оставци Владе Косова Далибор Јевтић и заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмер.

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмер је, у разговору са министром за заједнице и повратак у оставци Владе Косова Далибором Јевтићем, поручио да се одлука о таксама мора суспендовати како би се отворио пут ка дијалогу и да је то званична позиција Сједињених Америчких Држава. Палмер и Јевтић су се сложили да таксе неповољно утичу на односе између два народа и да, уколико Срби и Албанци желе трајно помирење, ка том циљу морају ићи заједнички.

-Подршка Сједињених Америчких Држава остваривању дуготрајног мира и стабилности на Косову је од изузетне важности. Пуно је изазова који су пред нама, али изазове морамо решавати једино кроз дијалог. Једностране акције и потези не доприносе изградњи поверења. Посебно сам забринут због хапшења наших повратника, као што је последњи случај хапшења Зорана Ђокића, рекао је Јевтић током састанка и подвукао  да се мора тежити ка изградњи међусобног поверења.

Осим састанка са Метјуом Палмером, Далибор Јевтић се током дана сусрео и са представницима Бироа за популацију, расељене и миграције Владе Сједињених Америчких Држава. Саговорници су се сложили да је време да се сви расељени који су изразили жељу за повратак и врате. Истакнуто је да би можда модел повратка расељених из Босне и Херцеговине и Хрватске могао дати боље резултате и наглашено да се кроз Скопску иницијативу може започети са овим моделом збрињавања и проналажења трајних решења за расељене.

Како би се постигли жељени резултати када је повратак расељених у питању, најважнији је заједнички рад  свих релевантних институција, закључак је са састанка о повратку, одржаном у Вашингтону, саопштава Информативна служба Министарства за заједнице и повратак Владе Косова.

Анђелка Ћуп​