Пројекат „Бебо, добро дошла на свет“ – родитељски додатак успешно успостављен у свим породилиштима у Србији

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић присуствовала је данас презентацији у Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, поводом завршетка друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ – родитељски додатак, који је успешно успостављен у свим породилиштима у Србији.

Заједно са председницом Владе, догађају су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић, док је домаћин догађаја био директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић.

 Председница Владе је том приликом истакла да родитељи, без обзира где им је пребивалиште, од сада из сваког породилишта у Србији, могу да упишу дете у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и здравствено осигурање, поднесу захтев за добијање здравствене картице, као и да поднесу захтев за родитељски додатак.

Премијерка Брнабић посебно је напоменула да је до данас путем овог информационог система пријављено преко 130.000 беба, чиме се родитељима уштедело више од 910.000 сати чекања у редовима и више од 320 милиона динара.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ интегрисао је податке из породилишта, центара за социјални рад, служби дечје заштите, повезао је базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Републичког фонда за здравствено осигурање. Уједно, овај информациони систем је јединствен и не постоји ни у једној земљи Европске уније.

Ранијих година, родитељи да би пријавили своју бебу морали су да обилазе шалтере општина, полицијских станица, филијала РФЗО, градског секретаријата и за све те послове би просечно утрошили 7 сати чекајући на различитим шалтерима. Данас цела процедура завршава се у породилишту за мање од 15 минута. Сва документа стижу родитељима на кућну адресу бесплатно, а родитељи сва обавештења добијају путем СМС поруке или мејл адресе.

Ова услуга штеди време и новац грађана, олакшава родитељима пријаву детета, јер је процедура бржа и једноставнија, а најважније је да грађани нису више курири, који носе документацију од шалтера до шалтера већ то држава обавља за њих.

Информациони систем „Бебо добро дошла на свет“ је засигурно најбољи пример шта доноси електронска управа – она чини јавну управу ефикаснијом са циљем да грађанима обезбеди лакши и квалитетнији живот.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу је почетком децембра успоставила и посебан Контакт центар за јавну управу, у циљу подршке увођењу нових дигиталних сервиса еУправе и обезбеђивању уједначенe примене. Центар је намењен двосмерној комуникацији са запосленима у органима државне управе и локалне самоуправе за пројекте „Бебо, добро дошла на свет”, еЗУП, еИнспектор и Локалну пореску администрацију. Како би се обезбедила и подршка у реалном времену, од 4. фебруара успостављена је и телефонска линијa запосленима у породилиштима који раде у информационом систему „Бебо, добро дошла на свет“.