Велико интересовање за развој активног туризма на Мокрој Гори

У оквиру пројекта “Планина Мокра гора – неотркивени бисер на Виа Динарика стази” одржан је први састанак Форума за развој активног туризма на овој планини која је позната и као “Лепотица Балкана”. Састанак Форума је одржан 30. јануара 2019. године у Тутину, и окупио је око 90 представника општина, туристичких организација, привредника, планинарских и спортских друштава као и невладиних организација. Ово је први пут да су се на једном месту срели учесници из општина које окружују планину Мокру гору, наиме из Рожаја, Тутина, Пећи, Истока и Зубиног Потока.

Састанак Форума је отворио Кенан Хот, председник општине Тутин, који је учесницима пожелео добродошлицу у Тутин и истакао задовољство да се покренула иницијатива за сарадњу између општина које спаја планина Мокра гора. Председник Хот је навео да ће овај пројекат имати значајан економски карактер, покренути развој туризма и сарадњу у смислу организовања спортских и културних догађаја, и целокупног друштвеног живота на овим просторима. Он се такође захвалио Европској унији и Регионалном савету за сарадњу за подршку овој иницијативи која ће допринети промоцији Мокре горе као најлепше туристичке дестинације на Балкану.

Окупљенима се затим обратио Драгиша Мијачић, директор Института за територијални економски развој (ИнТЕР), који је нагласио да без интензивне мулти-секторске сарадње и дугорочних пројеката нема друштвено-економског развоја. Мијачић је позвао све учеснике Форума да се активно укључе у реализацији овог пројекта који представља почетну иницијативу за развој туризма на планини која својом природном лепотом, атрактивним туристичким садржајима и мултикултурним окружењем може привући значајну пажњу туриста из целог света.

Учесницима се обратила и Љиљана Черовић из Туристичке организације Србије која је поздравила регионални карактер овог пројекта и нагласила да ће се њиме промовисати једна нова туристичка дестинација. Госпођа Черовић је нагласила да Србија годинама бележи двоцифрени раст броја туриста и да постоји све већа тражња за садржајима активног одмора. Отуда ће Туристичка организација Србије са задовољством подржати овај пројекат, и промовисати туристичку дестинацију планине Мокра гора на међународним и домаћим сајмовима, у медијама и на друштвеним мрежама.

Након уводних излагања учесницима Форума су представљени циљеви и активности пројекта, као и конкретни резултати који се желе постићи овом развојном иницијативом. Учесници су се затим поделили у четири групе унутар којих су разматрали конкретне облике сарадње унутар пројекта.

Највише интересовања међу учесницима је изазвала активност на трасирању планинарске стазе од Руговске клисуре, преко Хајле, Ахмице, и дужином целе Мокре горе, од Погледа до Берима. На Мокрој гори стаза ће бити кружног карактера на начин да ће једним делом пролазити кроз општину Тутин а другим кроз општину Исток. Стаза ће бити урађена по Виа Динарика стандардима и проћи ће поред најатрактивнијих природних локалитета, туристичких производа и смештајних објеката.

Састанак Форума организован је као активност у оквиру донације додељене у оквиру пројекта “Развој туризма и промоција” Савета за регионалну сарадњу. Пројекат финансира Европска унија, а реализује РЦЦ у циљу доприноса расту и конкурентности привреда шест земаља Западног Балкана кроз подршку развоју и промоцији заједничке понуде у области регионалног културног и авантуристичког туризма.

Пројекат “Планина Мокра гора – неотркивени бисер на Виа Динарика стази” реализује ИнТЕР, у сарадњи са општином Тутин, Регионалном развојном агенцијом СЕДА из Новог Пазара, НВО “Маримангат” из Пећи и Планинарским друштвом “Ахмица” из Рожаја. Пројекат је почео са реализацијом почетком новембра 2018. године и трајаће до почетка јуна 2019.године (7 месеци).